Ga naar de inhoud
Nederland

Uber moet nog 350.000 euro aan dwangsommen betalen

De rekening voor taxiapp Uber vanwege het inzetten van illegale chauffeurs begint flink op te lopen. Na een al betaalde dwangsom van 100.000 euro moet Uber nu weer 350.000 euro overmaken.

Er zijn 49 snorders aangehouden die via de dienst UberPOP werden ingezet. De eerste dwangsom van 100.000 euro is door het bedrijf al overgemaakt aan de Inspectie Leefomgeving en Transport. "Het bedrag is binnen en verbeurd verklaard", zegt woordvoerder Yeter Atmaca van de inspectie tegenover RTL Z. Een nieuwe dwangsom voor Uber loopt nu op tot maximaal 1 miljoen euro.

Atmaca: "Voor elke opgepakte snorder − wij spreken niet van chauffeurs − loopt de dwangsom voor Uber nu op met 50.000 euro. Onder de nieuwe last onder dwangsom hebben we 7 chauffeurs aangehouden, waarmee de nieuwe dwangsom staat op 350.000 euro. Die moet nog worden betaald."

Onlangs heeft de inspectie nog een snorder van Uber aangehouden en beboet.

Chauffeurs krijgen meteen een boete
UberPOP zet particulieren in als taxichauffeur in hun eigen auto, en dat is volgens de wet verboden. Atmaca: "Het zijn individuen die taxidiensten aanbieden zonder de juiste papieren. Allebei zijn ze in overtreding, Uber en de chauffeur. Het zijn illegale taxidiensten. Uber pakken we aan, want dat biedt de snorders de mogelijkheden."

De inspectie geeft de illegale chauffeurs meteen een boete van 4.200 euro. Worden ze nog een keer opgepakt, dan gaat de boete naar 10.000 euro. De snorders zijn snel klaar met hun illegale activiteiten: de inspectie heeft nog niet één snorder voor de tweede keer opgepakt.

UberX heeft wel chauffeurs met vergunning
Uber heeft vandaag in Amsterdam UberX gelanceerd, een variant op UberPOP, maar dan wél met een chauffeur met vergunning. UberX is de goedkope variant van Uber. De inspectie weet nog niet precies wat de stand van zaken is met de nieuwe dienst. "We blijven ze in de gaten houden", zegt Atmaca.

Uber is een miljarden bedrijf
De 450.000 euro boete voor Uber valt overigens in het niets bij de megaverliezen die worden geleden. Het afgelopen kwartaal was het verlies tientallen miljoenen dollars. De beurswaarde van Uber is een gigantische 50 miljard dollar.