Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Amsterdammers zetten vlag op Noordpool: 'Die is nu van ons'

27 oktober 2015 11:09 Aangepast: 27 oktober 2015 11:51
Boris Lange (links) en Erik Hensel op de Noordpool. Beeld © Lifehunters

In navolging van de Russen, die zeven jaar geleden een vlag op de Noordpool plantten en het gebied meteen als eigendom claimden, zijn Amsterdamse filmmakers van Lifehunters naar de pool afgereisd. Ook zij zetten er een vlag neer. "De Noordpool is nu van ons!"

Verschrikkelijk koud, dat was het, vertelt Erik Hensel. Samen met Boris Lange en cameraman Oligar Wolff - allemaal werkzaam voor Lifehunters - reisde hij af naar de Noordpool om de Nederlandse vlag te planten en ook aanspraak te maken op territorium. 

Noordpool voor Nederland
Lifehunters is een productiebedrijfje dat viral video's maakt. Dat lukt ze aardig: in een jaar tijd hebben ze 120 miljoen mensen bereikt. De Noordpoolmissie was de eerste lange productie.

Waarom ze naar het ijskoude gebied afreisden? "Rondom de Noordpool is al een tijdlang een rare situatie gaande. Canada, de VS, Noorwegen, Denemarken én Rusland claimen dat de Noordpool van hen is", vertelt Hensel.  "Zeven jaar geleden hebben de Russen met een enorme show het gebied opgeëist en een titaniumvlag onder water neergezet." Onlangs kondigden de Russen aan er in 2018 permanent militairen te willen plaatsen. "Het leek ons heel grappig om de Noordpool ook namens Nederland te claimen."

Zo gezegd, zo gedaan. Voor de zomer vertrokken Hensel, Lange en Wolff naar Oslo om door te reizen naar Svalbard (Spitsbergen), het meest noordelijke bewoonde gebied ter wereld. Met boot en hondenslee trokken ze verder. "We hebben er vier tot vijf dagen over gedaan. Het is moeilijk te zeggen hoe lang precies, omdat het altijd licht was."

28 lagen
Ondanks gedegen voorbereiding, was het eenmaal op locatie toch zwaar. "We zaten 24 uur per dag op elkaars lip, in de verschrikkelijke kou. We hadden wel 28 lagen aan: twee lagen thermo-ondergoed, een joggingbroek, normale broek, speciale broek, skibroek en een skipak." Soms moesten de handschoenen heel even uit, en dat was geen pretje. "Als ik na nog geen minuut zonder handschoen mijn vingers naar elkaar bewoog, voelde ik mijn pezen gewoon." Hoe koud het dan was? "Min 30 graden. We hadden zelfs soms last van frostbite, dat je gezicht een beetje bevriest."

De apparatuur, hoewel vooraf getest, leed ook onder de kou. "De batterijen gingen op de één of andere manier veel sneller leeg." 

Geweer voor ijsbeer
Het meest bizarre vond Hensel dat ze allemaal een geweer bij zich moesten dragen voor het geval ze een ijsbeer zouden tegenkomen. "Als je binnen 100 meter van zo'n beer komt, dan valt ie je aan." De gids illustreerde het belang van een geweer - ze kregen schietles in Svarland voor ze vertrokken - met een verhaal over de week voordat de jongens op missie gingen: "Om je tent heb je een vierkant met fakkels die de lucht inschieten als een ijsbeer in de buurt komt. Een week eerder gingen die niet af en kon een ijsbeer bij de tent komen en een man eruit sleuren en doden. Je slaapt sowieso niet lekker, maar dit verhaal hielp niet mee."

In een video ('We hadden 80 uur materiaal en hebben de hele zomer gemonteerd') is te zien hoe Lange de Nederlandse vlag uiteindelijk op de Noordpool plant. "Dat was fantastisch. En ook een hele opluchting dat het was gelukt", vertelt Hensel. "Nu is de Noordpool van ons", roept Lange in het filmpje.

"Ik denk niet dat de Russen er wakker van liggen", lacht Hensel. 

Warme douche
Wat hij als eerste deed, toen hij terug kwam in Nederland? "Een hele warme douche genomen, want die heb je daar niet."

Bekijk de video van Lifehunters:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van