Ga naar de inhoud
Staatsbezoek aan China

Koning spreekt over mensenrechten in zaal vol Chinese bestuurders

Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander heeft in een toespraak op de Chinese bestuursacademie in Shanghai het belang benadrukt van de 'constructieve dialoog over mensenrechten'.

Vooraf werd er van veel kanten druk uitgeoefend op de regering dat de belabberde situatie rond mensenrechten in China aan de orde moest worden gesteld. Minister Koenders beloofde dat de kwestie aan de orde zou komen, maar maakte niet duidelijk hoe dat zou gebeuren. Tijdens het staatsbanket twee dagen geleden stipte Willem-Alexander ook de mensenrechten in China aan

Ditmaal zei hij: "Het is belangrijk dat die dialoog wordt voortgezet. We kunnen over dit onderwerp van mening verschillen, maar vrienden moeten geen onderwerpen vermijden waarover ze het niet altijd eens zijn", zei de koning. Op deze prestigieuze academie krijgen hogere ambtenaren en de top van het bedrijfsleven trainingen gericht op maatschappelijke vooruitgang en economische ontwikkeling.

Hoog ontwikkelde tradititie
De koning sprak over goede bestuurspraktijken, waarbij hij vergelijkingen maakte tussen de eeuwenoude Chinese bestuurscultuur en de Nederlandse aanpak. "We weten dat China een hoog ontwikkelde traditie heeft voor publiek bestuur. Duizenden jaren lang werden er strenge voorwaarden gesteld aan uw leiders. De nadruk lag op het vinden van de juiste mensen en de best mogelijke opleiding", aldus Willem-Alexander.

De koning legde uit waar de kracht van Nederland vandaan kwam. In Nederland luistert het bestuur naar de burgers, en bouwt verder op initiatieven die in de maatschappij worden genomen. We noemen dat wel een netwerksamenleving. "Dat versterkt het fundament onder alle bestuursniveaus." Van belang is ook samenhang, het wegen van alle belangen bij stedelijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat beslissingen langer duren dan in China, gaf Willem-Alexander toe.

Meer op rtlnieuws.nl: