Ga naar de inhoud
Nederland

Marc (19) is professioneel gamer: 'Ik reis de hele wereld over'

Gamer Marc Schlappi

Een professionele carrière als gamer. In het buitenland wordt daar nauwelijks meer van opgekeken, maar in Nederland wordt gamen nog niet echt opgemerkt als beroep. De 19-jarige Marc Schlappi is een uitzondering, hij is een van de weinige gamers die zijn geld ermee verdient.

De wereld van electronic sports, de competitieve tak van het gamen, is booming. Er gaan miljarden euro's in om. Zo wordt vandaag in een vol stadion in Berlijn de finale gespeeld van het wereldkampioenschap League of Legends. Het prijzengeld is niet mis, meer dan twee miljoen dollar, waarvan 1 miljoen voor het winnende team. Twee Zuid-Koreaanse teams strijden om de wereldbeker, maar zo populair als in Azië en sommige Europese landen, is het gamen nog niet in Nederland. 

'Nederland geen walhalla voor gamers'
Volgens Marc 'uThermal' Schlappi, die het spel StarCraft speelt, is Nederland 'niet echt een walhalla' voor de professionele gamer. "Ik ben een van de weinigen. Je hebt weinig grote toernooien in Nederland. En als je een toernooi speelt in Nederland, dan is het publiek aanzienlijk kleiner dan in andere landen."

Want Marc speelt dan ook vooral in het buitenland en reist de hele wereld over voor zijn sport. "Dit jaar ben ik in China geweest, Noord-Amerika, een stuk of vijftien landen in Europa."

De hele wereld over
Professioneel gamer worden, het is een kwestie van keihard trainen. Marc: "Als gamer kan je bij een team komen, zoals ik bij AT Gaming. Dat team heeft sponsoren en die zorgen voor trips naar toernooien die over de hele wereld worden gespeeld. Elke week, twee weken, vlieg ik naar een ander land voor een toernooi. En als je wint, neem je prijzengeld mee naar huis."

Hoeveel dat precies is, wil Marc niet vertellen, maar hij kan goed leven van het gamen. "Ik ben niet de beste, maar kan wel aardig meekomen met de top van Europa. Ik heb een vrij gemiddeld inkomen."

Een jaar of zes geleden was gamen voor Marc gewoon nog een hobby. "Toen gamede ik meer dan nu. Ik zat elke avond een uurtje of vier te gamen en in het weekend de hele dag." Dat is veranderd. Marc traint nu met een schema, zo'n zes uur per dag. "Vroeger was ik wel verslaafd aan gamen, maar dat is veranderd toen ik het professioneel ging doen. Als je voor de lol speelt, kan je uren achter elkaar door. Als je moet trainen, ben je ook blij als je even vrij bent."

Uitgerangeerd na je 25ste
Marc hoopt de komende jaren nog door te kunnen, 'maar je kunt dit niet doen tot je met pensioen gaat'. "Voor het spel dat ik speel, heb je veel snelheid nodig. Meestal zie je dat spelers op hun 25ste al wat minder worden. Echt goede spelers die heel slim zijn, kunnen misschien door tot hun dertigste, maar daarna houdt het wel op."

Waar sommige spelers na het actieve carrière doorgaan in de sport als commentator of coach, ziet Marc dat niet zitten. "Ik ga waarschijnlijk gewoon studeren."

 

Bron: RTL Nieuws