Ga naar de inhoud
Nederland

Doorbraak in onderzoek kinderkanker, nu het medicijn nog

Beeld © iStock

Ruim 30 kilometer telefoonboeken aan informatie kwam er uit onderzoek naar het DNA van patiëntjes met neuroblastoom. Daaruit moet blijken wat deze vaak dodelijke vorm van kinderkanker veroorzaakt. En dat hebben de onderzoekers nu grotendeels uitgepluisd.

Goed nieuws dus, maar nog niet voor kinderen die nu lijden aan neuroblastoom. Zij kunnen helaas nog niet beter worden dankzij deze doorbraak. Het kan namelijk nog jaren duren voordat er een geneesmiddel is. Dat is wrang, maar toch zijn de onderzoeksresultaten heel belangrijk. "We hebben nog geen medicijn, maar kunnen nu wel gericht zoeken", zegt onderzoeksleider Rogier Versteeg van het AMC.

Oorzaak tumor
Dat zit zo: in 2012 werden de DNA-gegevens van 80 kinderen met neuroblastoom verzameld. Onderzoekers bestuderen die gegevens nu. Zo proberen ze te ontdekken welke afwijkingen in het DNA deze kanker veroorzaken.

De nieuwste ontdekking is een afwijking in het zogeheten TERT-gen. 25 procent van de kinderen met agressieve neuroblastoom blijkt deze afwijking in dit gen te hebben, legt Versteeg uit. "We weten bij die kinderen nu dus wat de tumor veroorzaakt."

Zoeken naar medicijnen
"En wat belangrijk is, het is een gen dat we al kennen. Het kan ook andere vormen van kanker veroorzaken, bijvoorbeeld bij volwassenen." Dat betekent dat er al onderzoek naar het gen bestaat en dat er al wordt geëxperimenteerd met medicijnen, legt Versteeg uit.

Inmiddels zijn in het langlopende onderzoek afwijkingen gevonden die in totaal 70 procent van de neuroblastomen kunnen verklaren. Dan gaat het om een zeer agressieve vorm van de kinderkanker waarbij de overlevingskansen klein zijn. Maar dankzij deze kennis kan nu veel gerichter gezocht worden naar medicijnen.

Randje van de dood
De onderzoeksresultaten hebben bovendien wel degelijk direct effect. "Ze worden vanaf nu meegenomen in de diagnose bij kinderen met kanker. Als blijkt dat zij een afwijking in het TERT-gen hebben, krijgen zij meteen de zwaarste behandeling."

"Die behandeling is zo zwaar voor kinderen dat zij daardoor op het randje van de dood leven, maar door die zware therapie hebben zij wel een betere kans op genezing. Je begrijpt dat je zieke kinderen niet zomaar voor de zekerheid die behandeling geeft. Het is goed om zeker te weten dat ze die nodig hebben."

Belofte aan Joep
Het onderzoek van Versteeg en zijn collega's wordt gefinancierd door Villa Joep. De stichting is opgericht door de ouders van Joep, die op 4-jarige leeftijd overleed aan neuroblastoom. Versteeg noemt het uniek dat zoveel ouders via Villa Joep het onderzoek financieren terwijl het hun eigen kind niet meer zal helpen. 

Leontine Heisen, de moeder van Joep, vindt elke doorbraak in het onderzoek fantastisch. "Het begon als een belofte aan Joep: ooit komt er een medicijn. We willen dat er iets voortkomt uit zijn overlijden. Maar inmiddels doen we dit niet alleen uit naam van Joep, maar uit naam van alle kinderen die zijn overleden."

Resultaten hoopgevend
Elke wetenschappelijke ontdekking brengt de stichting dichter bij haar doel: een oplossing vinden voor neuroblastoom, vertelt Heisen. "Deze resultaten zijn hoopgevend. Het geeft kracht aan alle ouders die uit naam van hun kind dit onderzoek financieren."

Eerder dit jaar was er nog een doorbraak in het onderzoek naar neuroblastoom. Toen werd ontdekt welke afwijking in het DNA ervoor zorgt dat de kanker terug kan komen, nadat een kindje is genezen.