Nederland

Waarom loopt ruzie in verkeer uit de hand? 7 vragen

04 november 2015 12:17 Aangepast: 01 mei 2020 09:33
Beeld © iStock

Verkeersruzies hebben zelden een dodelijke afloop, maar ze komen natuurlijk dagelijks voor. Waarom worden we agressief in de auto? Zeven vragen aan verkeersdeskundige Gerard Tertoolen.

1. Hoe vaak komt het voor dat een verkeersruzie uit de hand loopt?
"Doden bij verkeersruzies zijn zeer zeldzaam, dat zijn echt excessen. Maar verkeersruzies lopen heel vaak uit de hand. Bijna dagelijks zijn er wel situaties waarbij mensen zich zeer bedreigd voelen of waarbij mensen elkaar te lijf gaan. Het komt ook veel voor dat mensen hun ergernis kenbaar maken door bijvoorbeeld naar hun voorhoofd te wijzen of een vuist opsteken. Dat loopt meestal goed af."

2. Neemt agressie in het verkeer toe?
"Dat is lastig te zeggen. Voor sommige gevallen is veel aandacht in de media. Dan hebben we al snel de indruk dat het vaak voorkomt. Om dat echt vast te kunnen stellen, zou er meer onderzoek gedaan moeten worden."

3. Waar komt agressie in de auto vandaan?
"We identificeren ons met de auto en worden 'één met de auto' als we erin zitten. Een auto heeft meer kracht dan we als mens ooit zouden kunnen hebben. Daarom hebben we het gevoel dat we meer kunnen en voelen we ons machtig en krachtig."

"We denken dat agressie in het verkeer zonder gevolgen is en hebben een gevoel van anonimiteit. Als iemand reageert op onze agressie en langzamer gaat rijden, dan wordt het direct bedreigend. We denken dan 'o jee, wat heb ik nu gedaan'."

4. Waarom reageren we zo heftig als anderen ons in de weg zitten?
"In het verkeer worden boosheid en het gevoel van onrechtvaardigheid uitvergroot. We ervaren het meteen als een persoonlijke aanval. Als iemand toetert als je niet snel genoeg optrekt, gebaart of te dichtbij komt, voelen we ons persoonlijk beledigd. Je kunt nog beter tegen iemand zeggen dat ie niet slim is of een lelijke vrouw heeft dan dat hij niet kan rijden."

5. En we denken allemaal dat we de beste chauffeur van Nederland zijn?
"Ja, dat is heel grappig. Er is wel eens onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat in ieder geval meer dan de helft van de automobilisten denkt beter te kunnen rijden dan een ander. Dat kan statistisch natuurlijk helemaal niet. Iedereen denkt dat regels in het verkeer niet voor hem zijn, maar voor al die 'mindere goden' op de weg. Jij denkt dat je makkelijk harder kunt rijden of dat ene appje kunt sturen. Daarom doen we in de auto dingen die eigenlijk niet zouden moeten."

6. Wat kun je zelf tegen agressie doen?
"
Dat is een vraag die ik vaak krijg. Het is lastig omdat het zo diep zit, het maakt ons tot primitieve mensen. Daarom kun je niet meer rationeel handelen. Ik zit me ook wel eens te verbijten in de auto. Het beste is gewoon tot tien tellen, ook als je voelt dat je vanbinnen kookt."

"Wat ook goed werkt, is de andere persoon belachelijk maken in je hoofd, door bijvoorbeeld te denken: "Dat je zo reageert, dat zegt heel veel over jezelf, je hebt zeker wat te compenseren." Als je voor je gevoel boven de ander staat, dan voelt het minder bedreigend."

7. En als iemand jou agressief benadert?
"Het beste is om gewoon verder te rijden. Als dat niet kan, omdat iemand je heeft klemgereden, ga dan vooral de confrontatie niet aan. Probeer niet te provoceren."

"Als de andere persoon niet te onredelijk is, kun je proberen de 'wij-strategie' toe te passen. Zeg bijvoorbeeld "We waren niet slim bezig" of "Dat was niet slim van ons, dat moeten we de volgende keer anders doen." Maar dat werkt alleen als de ander nog voor rede vatbaar is. Als hij al met zijn vuist omhoog staat, dan moet je maken dat je wegkomt."

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore