Ga naar de inhoud
Nederland

PvdA wil dat rechter oordeelt over aftappen geheime dienst

De ministers Hennis (links, Defensie) en Plasterk Beeld © ANP

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil dat de rechter bepaalt of de Nederlandse geheime diensten op grote schaal informatie over burgers mag verzamelen. Daarmee uit de PvdA kritiek op zijn eigen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, die de nieuwe wet juist heeft voorgesteld.

Het conceptvoorstel voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten breidt de afluistermogelijkheden van de geheime diensten AIVD en zijn militaire variant MIVD behoorlijk uit. Bij dit conceptvoorstel moet de minister in kwestie, in dit geval Plasterk, toestemming geven om op grote schaal gegevens te verzamelen. De PvdA wil echter dat een rechter zich over dit soort kwesties buigt.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt: “We willen een wet die terreur aanpakt maar privacy beschermt. Dus het mag niet zo zijn dat ongericht informatie binnen wordt gehaald", aldus PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt tegenover de NOS. "De voornaamste zorg is dat er geen onafhankelijk rechter meekijkt bij de toetsing." Op dit moment houdt de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten toezicht op de praktijken van zowel de AIVD als MIVD.

Van ether naar de kabel
Tot nu toe mogen de diensten alleen het telefoon- en internetverkeer aftappen dat door de ether gaat, ofwel via een satelliet. Maar tegenwoordig loopt 90 procent van de telecommunicatiegegevens via de kabel. Als de AIVD of MIVD data uit de stroom informatie via de kabel wil hebben, zoals een e-mailbericht dat met een laptop wordt verstuurd, moet de geheime dienst eerst een onderzoek naar iemand starten en eveneens toestemming vragen.

Aanpassing van de wet moet het mogelijk maken dat ook die data voortaan grootscheeps worden onderschept. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zorgt ervoor dat de Nederlandse geheime diensten data in bulk mag verzamelen, om vervolgens de informatie te filteren op basis van lopende onderzoeken.

Metadata
Bij het in bulk verzamelen van gegevens draait het om metadata: wie communiceert met wie, bijvoorbeeld. De inhoud van e-mails wordt niet in bulk onderschept, maar als de metadata interessante berichten aanwijst kunnen de geheime diensten met toestemming de inhoud opvragen.

Het kabinet vindt uitbreiding van de bevoegdheden essentieel in de strijd tegen terrorisme, het tegengaan van spionage en de bescherming tegen digitale aanvallen. Ook militaire missies kunnen beter worden ondersteund door de mogelijkheden die de wet straks biedt, zegt het kabinet.

Lees meer op RTL Nieuws:
Golf van kritiek op nieuwe 'afluisterwet'
Geheime diensten kunnen straks veel meer aftappen