Ga naar de inhoud
Nederland

Rapport Rijksrecherche: Geweld agenten oorzaak dood Mitch Henriquez

Mitch Henriquez Beeld © Facebook

Sporen op het lichaam van de Arubaan Mitch Henriquez duiden er op dat zijn dood het gevolg is van het geweld van agenten tijdens zijn arrestatie. Dat staat in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, dat RTL Nieuws heeft ingezien.

De onderzoekers schrijven dat 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem', goed kunnen verklaren 'dat verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden'.

Stomp op neus
In het rapport staat ook dat agenten Henriquez hard op zijn neus hebben geslagen. Ook dat kan tot zijn dood hebben geleid.

"Het doorgemaakt uitwendig mechanisch stomp geweld op de neus met bloeduitstorting en zwelling van het neusslijmvlies, kan ook hebben geleid tot belemmering van luchtpassage (ademen) via de neus en daarmee ook belemmering van de zuurstoftoevoer naar het lichaam. Dit kan daarmee een bijdrage hebben geleverd in de zin van verstikkingseffecten en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan het intreden van de dood", staat te lezen op pagina 278 van het rapport.

In het rapport staat ook dat de patholoog-anatoom de dood van Henriquez niet op een andere manier kan verklaren dan door het geweld van de agenten.

Details
De 42-jarige Henriquez kwam in juni om het leven nadat hij tijdens het festival Night at the Park in Den Haag hardhandig werd gearresteerd.

In het rapport staat het volgende te lezen over de verwondingen aan de hals: "Inwendig: er waren bloeduitstortingen beiderzijds in de hals in de oppervlakkige weke delen (vet en bindweefsel) en dieper (spieren en rondom de beide bovenste hoorntjes in het strottenhoofd). Er was bloeduitstorting in de mondbodemspieren. Beide bovenste hoorntjes van het strottenhoofd (de linker en de rechter cornu superius) waren overdwars gebroken en de bloeduitstortingen schemerden door aan de de slijmvlieszijde."

Dronken
Volgens het toxicologisch onderzoek was Henriquez onder invloed van alcohol, hij had 1 promille alcohol in zijn bloed. De verdachte agenten verklaren in het rapport dat Henriquez er dronken uitzag en dat hij riep: 'ik heb een wapen bij me' en daarbij in zijn kruis greep. Advocaat Gerald Roethof zegt daarover: "Het was een slechte grap die heeft geleid tot zijn dood."

De dood van Henriquez leidde tot grote woede over het politieoptreden. In de Haagse Schilderswijk was het enkele dagen na zijn dood onrustig. De Mobiele Eenheid moest daar stevig ingrijpen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Advocaat nabestaanden: Mitch Henriquez is gigantisch mishandeld

Bron: RTL Nieuws