Ga naar de inhoud
Nederland

Wanneer mogen bedrijven een kopie van je identiteitskaart vragen?

Beeld © Ministerie van BZK

Overnachten in een hotel of jezelf inschrijven bij de sportschool. Bij beide situaties wordt er regelmatig om een kopie van je identiteitsbewijs gevraagd, terwijl dit helemaal niet is verplicht. We leggen je uit hoe het zit en hoe je veilig een kopie maakt.

Een klein aantal organisaties mag een kopie van jouw identiteitsbewijs maken, zoals je werkgever en bank. Dit zijn organisaties die er een wettelijk belang bij hebben. Een bank moet kunnen bewijzen dat ze jouw identiteit hebben gecheckt, een werkgever is verplicht om de kopie te bewaren voor de loonadministratie.

Identificatie is wat anders dan een kopie

Heel veel andere organisaties, zoals hotels, sportscholen en freelance opdrachtgevers, zijn niet wettelijk verplicht om een kopie van de identiteitskaart te bewaren. Zij kunnen wel verplicht zijn om je te identificeren en een aantal gegevens van je identiteitsbewijs over te nemen.

Het is dan voldoende om alleen het identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs, identiteitskaart of paspoort, te laten zien. De benodigde informatie zoals je volledige naam en woonplaats, kan dan worden overgenomen zonder dat er een kopie wordt gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een pakketje wil ophalen.

Ook mogen organisaties het type identiteitsbewijs en het documentnummer overnemen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een vlucht boekt.

Thumbnail

Met de app KopieID maak je veilig een kopie van je identiteitsbewijs

Hoe maak je veilig een kopie van je identiteitsbewijs?

Er zijn twee manieren om veilig een kopie van je paspoort te maken. Allereerst kun je de kopie zelf maken om vervolgens met een zwarte marker de datum op de kopie te schrijven en voor wie de kopie bedoeld is.

Als je een kopie van je identiteitsbewijs moet inleveren voor je werkgever, zet je de huidige datum en jouw werkgever erop. Dit zorgt ervoor dat de kopie, als hij ooit in verkeerde handen valt, niet kan worden misbruikt om bijvoorbeeld een rekening op jouw naam te openen.

Het is ook belangrijk dat je in het gros van de gevallen het burgerservicenummer doorstreept. Het burgerservicenummer is een bijzonder persoonsgegeven dat alleen met een wettelijke verplichting mag worden opgevraagd. Telecomproviders en autoverhuurders mogen namelijk wel om een kopie van je identiteitsbewijs vragen, maar niet om je burgerservicenummer.

De tweede manier is tevens ook de gemakkelijkste manier: installeer de app KopieID. Deze app is door de overheid ontwikkeld en maakt het mogelijk om veilig een digitale kopie van je identiteitsbewijs te maken, die je vervolgens via je telefoon kunt versturen.