Ga naar de inhoud
ABN Amro naar de beurs

ABN Amro op 20 november naar de beurs

ABN Amro gaat volgende week vrijdag naar de beurs. Dat maakte het bedrijf zojuist bekend in een persbericht.

Vorige maand kondigde bestuursvoorzitter Zalm al aan dat de staatsbank nog dit jaar naar de beurs gebracht zal worden. Daarmee wordt niet het hele bedrijf in een keer verkocht, de eerste 'tranche' zal bestaan uit maximaal 23 procent van de aandelen. Dat levert in eerste instantie tussen de 3,4 en 4,3 miljard euro op.

ABN Amro brengt in principe in eerste in instantie maar 20 procent van de aandelen naar de beurs, maar als er bijzonder veel belangstelling is voor het aandeel kunnen de begeleidende banken gebruik maken van de 'overtoewijzingsoptie', waardoor het totaal kan oplopen tot 23 procent.

Hoeveel is de bank nu waard?
De komende weken moet duidelijk worden hoeveel de bank echt gaat opleveren. Dat is afhankelijk van hoeveel beleggers over blijken te hebben voor een aandeel ABN. De bank gaat ervan uit dat een aandeel tussen de 16 en 20 euro gaat kosten.

Daarmee schat de bank in dat de totale waarde van de bank wordt gewaardeerd op 15 tot 18,8 miljard euro. Dat is nog altijd een aantal miljard minder dan de Staat er ooit voor heeft betaald. Naar schatting heeft de nationalisatie de belastingbetaler zo'n 22 miljard euro gekost. De verwachting is dat dit bedrag dus niet in zijn geheel wordt terugverdiend.

Nog jaren aandelen in handen van de Staat
Wel gaat de totale opbrengst van de beursgang naar de Staat, er vloeit dus geen geld naar de kapitaalbuffers van de bank. Wanneer de Staat al zijn aandelen heeft verkocht, is nog niet duidelijk. Minister Dijsselbloem zei vanmorgen dat het zeker nog een aantal jaren zal duren voordat de bank helemaal zelfstandig is.

Het is volgens de minister dan ook nog te vroeg om te kunnen zeggen wat de Nederlandse overheid precies gaat terugverdienen. "Noch in de tijd, noch in opbrengst heb ik mij een target gesteld. Wij gaan gewoon proberen om het met een zo goed mogelijke opbrengst te verkopen."

Als Nederland al zijn geld terug zou willen verdienen, dan zouden de overige aandelen gemiddeld ongeveer 24 euro per stuk moeten opleveren. Dat is, gezien de huidige prijs, dus niet voor de hand liggend. 

'Logische stap'
Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm is in zijn nopjes met de aangekondigde beursgang: "Verheugd kondigen wij vandaag de lancering van onze beursgang aan. Het verkrijgen van een notering is een logische stap, volgend op de vooruitgang die wij hebben geboekt in onze ontwikkeling sinds ABN AMRO in 2010 in haar huidige vorm is opgezet. Wij hebben een sterke business case, een gematigd risicoprofiel en wij kunnen onze klanten een breed assortiment aan producten en diensten aanbieden."

Meer op RTLZ.nl:
Meer winst ABN: 'Op koers voor beursgang'