Ga naar de inhoud
Nederland

Rechter: Action is te hard, 'chipsdief' onterecht ontslagen

Beeld © ANP

Winkelketen Action is keihard voor werknemers die zich niet aan de huisregels houden. Te hard, oordeelde de rechtbank Limburg onlangs. Action mag een werkneemster die een zakje chips opat, niet ontslaan.

Action ontsloeg op 15 december een medewerkster van de vestiging in Kerkrade op staande voet, na een onberispelijk dienstverband van ruim 8 jaar. Reden: zij had een zakje chips uit een winkelschap opgegeten. Volgens de medewerkster betrof het een gescheurd zakje; volgens Action had zij het zelf geopend. De winkelketen deed ook aangifte van diefstal.

De werkneemster stapte echter naar de rechter om haar ontslag aan te vechten. Voor de rechtbank benadrukte Action te werken met lage prijzen en marges, en daarom keihard te moeten optreden tegen diefstal en misbruik.

Hardvochtigheid

De rechter verwijt Action echter hardvochtigheid, onzorgvuldigheid en gebrek aan respect voor de medewerkster tijdens het onderzoek. In een gesprek van vijf minuten werd zij op staande voet ontslagen, op basis van camerabeelden waarop volgens de rechter niet is te zien dat zij het zakje chips zelf had geopend.

Hoewel ook het gebruik van beschadigde producten tegen de huisregels is, vindt de rechter ontslag en aangifte een veel te strenge maatregel. Zeker gezien de langdurige en smetteloze staat van dienst van de werkneemster, en de gevolgen van het ontslag. De rechter benadrukt dat de alleenstaande moeder met een kind van vier daardoor geen recht heeft op WW of bijstand. Ook bij sollicitaties kan het nadelige gevolgen hebben, mede door de aangifte.

Daarom veegde de rechter het ontslag van tafel. Action moet de werkneemster weer toelaten tot haar werkzaamheden, en het salaris van de afgelopen maanden alsnog betalen.

Zero-tolerance

In een reactie erkent Action een 'zero-tolerance-beleid' te voeren waar het gaat om de bescherming van haar eigendommen. "In een drukke winkelomgeving is het  noodzakelijk om volstrekte duidelijkheid te geven over wat wel en wat niet toegestaan is en dat beleid ook strikt na te leven omdat anders de grenzen vervagen." Volgens Action zijn andere retailers even streng, en gaven rechters de winkel in andere gevallen wel gelijk.

"Uiteraard zijn er situaties denkbaar dat dit strikte beleid consequenties heeft die hard over kunnen komen", aldus woordvoerster Yvette Moll. "Duidelijkheid gaat echter voor alles." Het is nog maar de vraag of de medewerkster in dienst blijft. "Action verwacht met haar een oplossing voor de ontstane situatie te kunnen vinden."

Persoonlijk gesprek met koning op RTL 4

Koning Willem-Alexander wordt 50. Wilfried de Jong praat met hem over zijn leven. Een persoonlijk verhaal, onder meer over zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, het verlies van zijn broer Friso en de ramp met de MH17.

Woensdag 26 april om 20:33 uur op RTL 4 en op de site, apps en Facebook-pagina van RTL Nieuws.