Ga naar de inhoud
Nederland

Ontslag voor piloot die tijdens vlucht tukkie deed

Beeld © iStock

Luchtvaartmaatschappij AIS in Lelystad mocht een piloot ontslaan, die tijdens een vlucht zou zijn gaan slapen. De kantonrechter in Lelystad acht bewezen dat de captain de cockpit verliet om een tukkie te doen.

De gezagvoerder liet een groot deel van de vlucht aan zijn tweede piloot over. Het incident vond plaats in maart 2014, tijdens een vlucht met een klein vliegtuig tussen Zurich en Munster. De tweede piloot nam een foto van de lege stoel naast hem, en stuurde die na de vlucht aan zijn familie. Later stelde hij de directie van AIS op de hoogte van het incident.

Verplicht met twee piloten

De luchtvaartmaatschappij ontsloeg de piloot vervolgens op staande voet wegens het overtreden van de veiligheidsregels. Europese voorschriften en de gebruikshandleiding van het vliegtuig bepalen dat het gebruikte type toestel verplicht gevlogen moet worden door twee piloten.

Ook meldde AIS het incident bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens de luchtvaartmaatschappij bracht de piloot het voortbestaan van het bedrijf in gevaar, omdat de ILT vliegvergunningen zou kunnen intrekken. 

Powernap

De piloot zelf ontkent tijdens de vlucht te hebben geslapen. Volgens hem deed hij alleen vóór de vlucht, toen het toestel dus nog aan de grond stond, een korte powernap. Dat zou geen probleem zijn geweest, omdat er geen passagiers meevlogen. Hij stelt dat de luchtvaartmaatschappij hem sowieso wilde ontslaan, en dat hij een conflict had met de tweede piloot. De foto van de lege stoel zou zijn gemanipuleerd. 

Na onderzoek naar de foto en de telefoon van de tweede piloot en een getuigenverhoor achtte de kantonrechter echter bewezen dat de piloot wél tijdens de vlucht is gaan slapen. Niet bewezen is dat de piloot ruim een uur onder zeil is geweest. Maar volgens de rechter staat dat het ontslag op staande voet niet in de weg.

Veiligheid boven alles

Directeur Arend van der Meer bevestigt het slaapincident en het ontslag van de piloot. “Bij ons wordt zoiets niet getolereerd. Veiligheid staat boven alles.” De advocaat van de piloot laat weten dat zij in beroep gaan tegen het vonnis. De piloot blijft erbij dat hij onschuldig is.

AIS is een luchtvaartmaatschappij en vliegschool met Lelystad Airport als thuisbasis.

 

Bron: RTL Z