Dieren

Waarom we liever niet kijken naar het villen van een konijn

16 mei 2017 17:16 Aangepast: 16 mei 2017 17:37
(Archieffoto)

Via een livestream op Facebook wil ene Herman laten zien hoe je een konijn vilt. De negatieve reacties aan zijn adres liegen er niet om: verwensingen, doodsbedreigingen en oproepen tot de vreemdste martelingen. Waarom eigenlijk? "We identificeren ons steeds meer met dieren."

Als er dan iets vervelends met zo'n dier gebeurt, voelt het aan alsof dat ook met ons gebeurt, zegt sociaal psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen Hans van de Sande.

"Het is vanzelfsprekend niet erg leuk om te zien hoe 'jij' gevild wordt. Al heeft de identificatie meer met jou te maken dan met het dier zelf."

Walgelijk

Op de Facebookpagina Van Flappie tot Bontje legt Herman de Viller (zoals hij zichzelf noemt) uit wat hij doet en waarom: je kunt hem inhuren voor een blijvende herinnering aan je geliefde huiskonijn. Hij vilt je konijn, jij krijgt het bontje en eventueel het vlees. 

Dat waardeert lang niet iedereen. Herman is een 'harteloze zak', een 'zielig ventje', een 'walgelijk persoon'. Met name het feit dat hij konijnen vilt, lijkt een gevoelige snaar te raken. 

Thumbnail

Logisch, denkt Van de Sande. "Iedereen heeft wel een konijntje gehad of kent er een. Het woord alleen al roept 'schattig' op en veel meer identificatie dan bijvoorbeeld een koe. Anderzijds: een krokodil gevild zien worden voor een tas is ook geen pretje."

Steunbetuigingen

Hoe komt het dat we ons het leed van dieren nu meer aantrekken dan vroeger? Veranderende gevoeligheden, meent Van de Sande. "Met name het zwakker wordende contact met de natuur. Roofvogels en katten villen konijnen met groot plezier, maar wij voelen mededogen. Dat maakt ons menselijk, maar het heeft niks meer met de natuur te maken."

Niet iedereen vindt Herman overigens van de pot gerukt omdat hij een dood konijn wil villen. Op Facebook krijgt hij heel wat steunbetuigingen. Die livestream komt er dus nog, al is momenteel nog niet duidelijk waar. 

Thumbnail

Meer op rtlnieuws.nl: 'Konijnenviller' gaat toch live op Facebook villen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore