Ga naar de inhoud
Nederland

Oppositie woest op kabinet om bezuinigingen AIVD

Beeld © ANP

De oppositie is nog steeds woest over het kabinetsbeleid rondom de veiligheidsdiensten. Bezuinigingen op de AIVD zijn inmiddels teruggedraaid, maar de gevolgen zullen nog jaren merkbaar zijn.

Volgens de oppositiepartijen zou de veiligheid van Nederland op het spel zijn gezet. Drie jaar geleden besloot het kabinet om 68 miljoen euro te bezuinigen op de AIVD. Later werd de bezuiniging gehalveerd en in 2014 en 2015 kreeg de AIVD weer tientallen miljoenen erbij. 

In het Kamerdebat daarover wees de oppositie op het jojobeleid van het kabinet met de veiligheidsdiensten. CDA, D66 en de ChristenUnie verweten de VVD dat zij de besparingen had toegestaan en de ernst van de situatie zou onderschatten

Volgens VVD-Kamerlid Ockje Tellegen klopt het niet dat de veiligheid in het geding is gekomen. "Daar heb ik geen aanwijzingen voor. De reorganisatie was nodig maar verdiende niet de schoonheidsprijs.'' 

Jeroen Recourt van coalitiegenoot PvdA erkende wel dat 'met de kennis van nu' de bezuinigingen op de AIVD geen goed idee waren. Maar volgens hem had enkele jaren geleden niemand kunnen voorspellen dat de situatie in de wereld zo snel zou veranderen.