Nederland

Huizenprijs in twaalf jaar tijd niet zo hard gestegen

22 augustus 2016 09:12 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Er worden weer meer huizen verkocht Beeld © ANP

De prijs voor een koopwoning is in twaalf jaar tijd niet zo hard gestegen als afgelopen maand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijgende lijn op de huizenmarkt wordt hiermee doorgezet, zoals vrijdag al bleek uit de RTL Z Huizenindex.

Bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,9 procent duurder dan een jaar eerder, en dat is de sterkste toename sinds augustus 2004. Huizen zijn nog steeds wel bijna 13 procent goedkoper dan tijdens de piek van de huizenmarkt in augustus 2008.

Thumbnail

Bestaande huizen kostten vorige maand evenveel als in maart 2005, aldus het CBS. Na een flinke dip herstelt de huizenmarkt sinds 2013 weer. Dat het goed gaat met de huizenmarkt is geen verrassing.

Het Kadaster meldde vorige week al dat het aantal verkochte huizen vorige maand met 7 procent is gestegen ten opzichte van juli 2015. In de eerste zeven maanden van 2016 zijn in totaal 112.935 woningen verkocht. Dat is ruim 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Woningtekort 'zorgelijk'

Dat er steeds meer woningen worden verkocht tegen hogere prijzen, heeft verschillende factoren, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. "De rente is met 1 tot 2 procent heel laag, het consumentenvertrouwen is heel hoog en doordat prijzen stijgen hebben mensen het idee dat ze 'er bij moeten zijn'", verklaarde hij in de RTL Z Huizenindex.

Daarnaast speelt de stagnatie in de nieuwbouw ook mee, zegt hij. "Er zijn te weinig huizen, het woningtekort loopt verder op." Boelhouwer vindt de toenemende krapte 'vrij zorgelijk', juist omdat de omstandigheden op de markt om nieuw te gaan bouwen goed zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore