Nederland

Bijna 1500 onderzoeken naar foute agenten

17 mei 2017 04:47 Aangepast: 17 mei 2017 04:47
Beeld © ANP (Archieffoto)

Het afgelopen jaar heeft de Nationale Politie 1473 integriteitsonderzoeken uitgevoerd naar politiemensen. Bij 126 agenten leidde dat tot (voorwaardelijk) ontslag.

De Telegraaf vroeg cijfers op bij de korpsleiding, naar aanleiding van recente onthullingen over foute agenten. Er is een flinke stijging in het aantal onderzoeken, maar dat heeft volgens de politie ook te maken met een andere manier van registreren.

Corruptie of lekken

Van de bijna 1500 onderzoeken naar agenten lopen er nog 384. Er werden onder meer onderzoeken gestart naar een agent die criminelen tipte over invallen en een politieman die tijdens zijn dienst webcamseks had met een vrouw die zich voordeed als een meisje van 17 jaar oud.

Belangrijkste redenen voor ontslag

  • 19 agenten werden ontslagen vanwege alcohol- of drugsgebruik
  • 18 ontslagen vanwege het lekken of misbruik van gegevens
  • 16 ontslagen vanwege ongewenste omgangsvormen (intimidatie, discriminatie)
  • 15 ontslagen vanwege misbruik van procedures

In totaal kregen 126 agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslag. 

Zoekgedrag agenten

De politie wil het zoekgedrag van agenten beter in de gaten houden, om foute agenten sneller op te sporen. De Nationale Politie werd vorig jaar in verlegenheid gebracht door de zaak rond politiemol Mark M. Hij zou geheime informatie hebben verkocht aan de onderwereld.

M. zei eerder deze maand dat het van hem een hobby werd om te zoeken in het politiesysteem. "Andere mensen zitten op Dumpert", zei hij tijdens de rechtszaak. Ondanks twijfels over zijn integriteit kreeg hij toegang tot gevoelige systemen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore