Nederland

Natural bodybuilder: 'Voor energie neem ik een lekker bakje koffie'

20 november 2015 16:20 Aangepast: 20 november 2015 21:29
Natural bodybuilder Rico van Huizen.

Blijf weg van zogenoemde pre work-outs, afvalpillen en middelen die gouden bergen beloven en dat niet waarmaken, zegt Rico van Huizen (25). Hij is natural bodybuilder en traint 14 uur per week.

"Ik doe dit nu tien jaar. Doel van natural bodybuilding is om het lichaam op natuurlijk manier te ontwikkelen, alleen door voeding en training. Natural bodybuilding is in Nederland een onbekend fenomeen, voor wedstrijden moet ik naar het buitenland."' Zelf gebruikt hij alleen nog maar visolie (omega-3), multivitaminen, vitamine d3, een eiwittenshake en creatine. "En cafeïne in de koffie", zegt hij.

Energiebooster
Toch heeft hij ook weleens een vrij verkrijgbaar middel gebruikt dat sterker was, zonder dat hij dat wist. "Dat was een pre work-out, een energiebooster. Als je een oppepper nodig hebt voor de training dan drink je die een half uur van te voren. Als je een lange dag hebt gehad en je wilt nog trainen, dan neem je zo’n supplement. Normaal gesproken zit daar veel cafeïne in. Nu zaten er wat andere spulletjes in."

Van Huizen merkte het effect een half uur later. "Ik kreeg een euforisch gevoel, had een enorme focus en voelde me ook heel sterk, alsof ik hard-drugs had ingenomen: het bleek later ook een soort amfetamine te zijn." Van Huizen herkende het. "Ik was bekend met dergelijke producten omdat die vroeger legaal waren, maar toen inmiddels verboden waren. Dit kan niet goed zijn, dacht ik, want het is verboden. Ik heb toen de Dopingautoriteit gevraagd te onderzoeken of er iets in zat. Dat bleek inderdaad zo. Het bleek een zuster-variant van het middel dat verboden was. Het is toen van de markt gehaald."

Commercieel belang
Schandalig, vindt hij het. "Ik weet hoe fabrikanten wetten en regelgeving weten te omzeilen, ze hebben daar een commercieel belang bij. Dat doen ze door bepaalde stofjes met elkaar te combineren, die een bepaalde reactie hebben in het lichaam, en dat zetten ze vervolgens niet op de verpakking."

Van Huizen gebruikt nu alleen nog maar veilige producten. "Je hebt die producten niet nodig. Ik ben puur gestopt met rotzooi als energieboosters. In afslankmiddelen vind je ook ingrediënten die doping bevatten." Zijn advies? "Blijf bij de basis: voeding en training eerst, dan heb je geen supplementen nodig. Ik gebruik alleen nog zeker veilige producten en als ik energie nodig heb, neem ik nog een lekker bakje koffie."

Bekijk ook de reportage over doping in supplementen uit onze uitzending: 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore