Nederland

Slimme lamp wijst cafébezoeker op geluidsoverlast

17 juni 2016 08:29 Aangepast: 31 juli 2017 04:30
Beeld © ANP

Kleurt-ie geel: dan wordt er al flink wat geluid geproduceerd. Kleurt de lamp rood, dan is er herrie. Amsterdamse studenten hebben een nieuwe lamp ontwikkeld die cafébezoekers op geluidsoverlast wijst.

Het idee komt van studenten van het UvA-café De Krater. Luidruchtige studenten op het terras zorgen daar al lange tijd voor overlast. Iets waar de buurt flink van baalt. De Universiteit van Amsterdam zocht daarom naar een ludieke oplossing voor de geluidsoverlast. 

Thumbnail

Lamp verandert van kleur

Eén van de studenten, Bauke Bakker, bedacht daarom de Shhh!-lamp, schrijft Het Parool. Afhankelijk van de sterkte van het geluid, verandert de lamp van kleur. Is de lamp groen, dan is er geen sprake van overlast. Kleurt de lamp geel, dan komen de bezoekers in de gevarenzone. Rood betekent alarm: studenten zijn veel te hard aan het lallen en veroorzaken overlast. 

De lamp is deze week getest: de eerste resultaten zijn positief. Maar er moet nog wel aan de lamp gesleuteld worden; buiten moet de lamp bijvoorbeeld anders worden afgesteld dan binnen. De studenten hopen op een samenwerking met bijvoorbeeld Philips. 

Overigens zou de lamp niet alleen op een terras neergezet kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook in bibliotheken of stiltecoupés van treinen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van