Aankoop Rembrandts

Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderijen

21 september 2015 14:30 Aangepast: 21 september 2015 15:36
Het Rijksmuseum Beeld © ANP

Twee schilderijen van Rembrandt zijn aan het Rijksmuseum verkocht voor in totaal 160 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, maar niet uitzonderlijk. Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderwerken die ooit zijn verkocht.

1. Woman III, Willem de Kooning
Waarde: ongeveer 120 miljoen euro​

Thumbnail

Woman III is het duurste Nederlandse schilderij ooit verkocht. Het doek is een onderdeel van een serie van zes werken waarin De Kooning zich volledig toelegde op het schilderen van vrouwen. Woman III hing een tijd lang in het museum voor moderne kunst in Teheran, Iran, nadat het 1994 in handen kwam van de Amerikaanse zakenman David Geffen. In 2006 werd het schilderij verkocht aan miljardair Steven A. Cohen voor het gigantische bedrag van zo'n 120 miljoen euro. 

2. Rembrandt van Rijn, huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
Waarde: samen 160 miljoen euro

Thumbnail

De twee huwelijksportretten die Rembrandt maakte in 1634 zijn de grootste portretten die de Hollandse Meester ooit schilderde. Jarenlang waren de portretten in bezit van de vermogende Franse familie Rothschild, maar binnenkort hangen ze voorgoed in het Rijksmuseum. Voor de twee portretten samen betaalt het Rijksmuseum 160 miljoen euro (80 miljoen per stuk). Daarmee staan de schilderijen op een verdienstelijke tweede plaats. 

3. Peter Paul Rubens*, Kindermoord van Bethlehem
Waarde ongeveer 77 miljoen euro

Thumbnail

Aanvankelijk dacht men dat Kindermoord van Bethlehem was geschilderd door Jan van den Hoecke, een van de assistenten van Rubens. Pas in 2001 werd het doek officieel toegeschreven aan de Vlaamse Meester. Op een veiling in Londen werd het schilderij geveild voor een toentertijd recordbedrag van 77 miljoen euro.

*Rubens was een Vlaming, maar in die tijd behoorde Vlaanderen bij de Zuidelijke Nederlanden. 

4. Vincent van Gogh, Portret van Dr. Gachet
Waarde: ongeveer 63 miljoen euro

Thumbnail

Het Portret van Dr. Gachet is een verzamelnaam van twee portretten die van Gogh schilderde in 1890. In mei 1990 kocht papiermagnaat Ryoei Saito het tweede portret voor 63 miljoen euro. Saito bekeek het schilderij slechts enkele uren en stopte het vervolgens in een kluis. Na de dood van Saito in 1996 is het schilderij nooit meer opgedoken en tot op de dag van vandaag is het onbekend waar het doek zich bevindt. 

5. Vincent van Gogh, zelfportret zonder baard
Waarde: ongeveer 55 miljoen euro

Thumbnail

Volgens Van Gogh-kenners schilderde de kunstenaar zelfportretten op het moment dat hij geen geld had. Het was bedoeld als cadeau voor zijn moeder en Van Gogh schilderde het een jaar voor zijn dood. Hoe kon hij weten dat het schilderij 126 jaar na dato tientallen miljoenen op zou brengen? Het werk werd in 1998 in New York aan een verzamelaar verkocht. 

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore