Aanpassingen Zwarte Piet

Sandra bedreigd na vraag over Zwarte Piet: 'Ze zeggen dat ik opgehangen moet worden'

25 november 2015 16:30 Aangepast: 25 november 2015 18:23
Een Zwarte Piet en een roetveegpiet. Beeld © ANP

Ze schrijft wel vaker over Zwarte Piet. Dus blogger Sandra is heus wel wat gewend. Maar na een tweet over Zwarte Piet in de HEMA weet ze nu niet wat ze meemaakt. Duizenden haatreacties met beledigingen en bedreigingen. "Ik zou liegen als ik zeg dat dit me niets doet."

Het gaat allemaal om een vraag die Sandra de HEMA via Twitter en op Facebook heeft gesteld. Ze zag in een winkel een pop van Zwarte Piet hangen. Hoe zit dit, wilde ze weten. Er zouden toch alleen roetveegpieten in de winkel te zien zijn?

"Ik heb een fatsoenlijke vraag gesteld. Niets meer, niets minder", zegt Sandra, die uit angst voor nog meer bedreigingen niet haar achternaam wil noemen. "En vervolgens is er toch een hoop haat en bagger over me heen gekomen." 

De Twentse is ervan geschrokken. "Ik vind dit heel erg verontrustend. Je mag zeggen dat je het niet met me eens bent omdat ik wil dat de traditie wordt aangepast. Maar de felheid en de hoeveelheid van deze reacties... Absurd."

Inbox vol haatmail
Sandra stelde de vraag afgelopen zaterdag. De HEMA gaf haar gelijk en even leek er weinig aan de hand.

Maar maandagochtend zag ze dat het mis ging. "Mijn inbox zat vol berichten. Met teksten waar de honden geen brood van lusten. Ik heb meteen contact gezocht met de HEMA. Het is jullie Facebookpagina, zei ik. Jullie moeten modereren want er worden strafbare dingen gezegd."

Dat deed HEMA in eerste instantie niet. Het was aan Sandra om haar vraag te verwijderen. "Een knieval voor de schreeuwers, vond ik dat."

Personeel bedreigd
Gisteren kwam de HEMA daar op terug. De reacties met daarin bedreigingen aan het personeel werden toch verwijderd. Ook deed de winkelketen aangifte. Sandra: "Maar de bedreigingen aan mij en een vriendin bleven staan."

Inmiddels stonden er meer dan 7000 reacties onder Sandra's vraag. "Er was geen discussie te bekennen. Het overgrote deel was aan het schelden en bedreigen, meer was het niet." Midden in de nacht kwam daar nog een griezelig telefoontje bij. "De beller zei mijn adres en huisnummer en hing toen op."

Vanochtend wachtte Sandra een nieuwe verrassing. PVV'er Martin Bosma noemde haar 'actietuig' op Twitter en opnieuw stroomde haar inbox vol. 

"Laten we haar opzoeken, laten we haar ophangen, dat soort teksten." De HEMA belde weer, vertelt Sandra. "Het houdt niet op, zei de medewerker communicatie. We willen jouw vraag van onze Facebookpagina halen en een statement plaatsen."

Statement
Sandra wilde eerst met een jurist overleggen. "Maak screenshots van alle bedreigingen voor een eventuele aangifte, adviseerde hij mij. Maar daar kreeg ik de kans niet voor. Voor ik ze allemaal kon opslaan, was mijn bericht met alle reacties al verwijderd. En voor ik de laatste versie van de tekst had gezien, was het statement al online gezet."

STATEMENT HEMA Afgelopen weekend zijn wij door onze klant Sandra gewezen op Sinterklaasversiering in het HEMA filiaal...

Posted by HEMA on woensdag 25 november 2015

Sandra is de afgelopen drie dagen bezig geweest alle haatberichten weg te werken. "Ik zou liegen als ik zeg dat dit me niets doet."

Maar dat is niet het ergste. Hoe moet het verder met de discussie over Zwarte Piet, vraagt Sandra zich af. "Ik vind Zwarte Piet een racistische karikatuur en wil graag dat daar verandering in komt. Maar hoe kunnen we hierover praten met elkaar als er meteen wordt gescholden en gedreigd? Het lijkt wel of onder de schmink van Zwarte Piet nu het racistische gezicht van Nederland zichtbaar wordt."

Meer op rtlnieuws.nl: HEMA-personeel bedreigd vanwege 'roetveegpieten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore