Ga naar de inhoud
Nederland

Gelukkigste Nederlanders wonen in Ede, ongelukkigste in Rotterdam

De gelukkigste Nederlanders wonen in Ede. De meeste inwoners van deze stad hebben werk, zijn gezond, en wonen in een prettige, veilige omgeving met relatief veel rust en ruimte.

Dat blijkt uit de ranglijst van gelukkige steden en dorpen van de Atlas voor gemeenten. Alphen aan den Rijn en Amstelveen staan in deze lijst tweede en derde.

Stedeling minder gelukkig

Inwoners van steden zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen. Gemiddeld is 87 procent van de Nederlandse bevolking gelukkig. In steden ligt dat percentage op 85 en in niet-stedelijke gemeenten iets hoger: 89 procent.

Alle gemeenten zijn in het onderzoek betrokken. Van de vijftig grote gemeenten heeft Ede met 89 procent de meeste gelukkige inwoners en Rotterdam de minste. Daar moet wel aan worden toegevoegd dat het onderzoek plaatsvond voordat Feyenoord kampioen werd.

De 10 gelukkigste grote gemeenten:

1. Ede
2. Alphen aan den Rijn
3. Amstelveen
4. Amersfoort
5. Gouda
6. Velsen
7. Apeldoorn
8. Nissewaard
9. Haarlemmermeer
10. Deventer

De 10 ongelukkigste grote gemeenten:

1. Rotterdam
2. Amsterdam
3. Arnhem
4. Den Haag
5. Sittard-Geleen
6. Heerlen
7. Maastricht
8. Groningen
9. Nijmegen
10. Lelystad

Gelukkig/ongelukkig:

  • Gelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.
  • Ongelukkige gemeenten zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel inwoners die arbeidsongeschikt of werkloos zijn en/of een migratieachtergrond hebben.