Ga naar de inhoud
Nederland

Joyriding en 'paintballfraude': negen fraudegevallen bij Defensie

Archieffoto

Paintball-spullen bestellen op rekening van de militaire brandweer, geld in eigen zak steken en joyriding met militaire voertuigen. Het afgelopen jaar zijn er negen meldingen of vermoedens van fraude bij Defensie.

Dat blijkt uit gegevens van een intern meldingssysteem dat het ministerie heeft vrijgegeven. In de jaren 2012 tot en met 2015 gaat het om gemiddeld tien gevallen per jaar. "Dat is een klein aantal in verhouding tot de bijna 60.000 medewerkers", aldus een woordvoerder.

Paintball-spullen bij brandweer
Eén van de meest opvallende zaken is een medewerker van de brandweer op vliegbasis Gilze-Rijen, die spullen voor zijn eigen paintball-bedrijf zou hebben besteld op naam van de brandweer. Een andere medewerker bij Defensie zou 2900 euro hebben ontvangen voor het betalen van een rekening, maar hield dat geld in eigen zak. 

Van de 38 meldingen in de periode 2012-2015 gaat het in 23 gevallen over onjuiste declaraties. Zo zouden medewerkers van de Marine onjuiste reisdeclaraties hebben ingediend. Ook zijn er acht meldingen over het misbruik van voertuigen. Zo zou een terreinopzichter dit jaar zijn dienstauto hebben gebruikt voor woon-werkverkeer. Dat terwijl hij ook een reiskostenvergoeding kreeg.

Wil je ook op Facebook niets missen van RTL Nieuws? Like dan hier onze facebookpagina.