Om de teelt van wiet uit het illegale circuit te halen, moet er een systeem van vergunningen komen.
Tot die conclusie komt een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), schrijft De Volkskrant. In de werkgroep zaten zeven burgemeesters en één wethouder. Door het huidige gedoogbeleid is er voldoende afzet, maar de productie van de drugs blijft illegaal. Het oprollen van kwekerijen lijkt volgens de werkgroep dan ook op een 'gevecht tegen de bierkaai’.
Hele keten in de hand
Liever ziet de VNG dat gemeenten de hele keten kunnen sturen: productie, handel én gebruik. Het 'failliete' gedoogbeleid zorgt voor grote problemen, stelt de werkgroep. De VNG maakt zich grote zorgen om de impact van de criminaliteit op gemeenten.
Volgens de VNG moeten gemeenten voor de hele keten vergunningen kunnen uitgeven. De werkgroep kiest daarmee voor een kleinschalige opzet van legale teelt. "De verkooppunten moeten weer instrumenten worden voor het gezondheidsbeleid, in plaats van grote en op commercie gerichte organisaties", aldus de groep.
De werkgroep is geen voorstander van een systeem waarbij de productie en verkoop van softdrugs volledig worden vrijgegeven. Ook ziet de VNG niets in een compleet verbod. Alle Nederlandse gemeenten zijn lid van de VNG. Het rapport verschijnt vandaag.
Meer op rtlnieuws.nl
Zes voetbalvelden wiet nodig om Rotterdam te bevoorraden