Ga naar de inhoud
Nederland

Zorgkompas declareerde ten onrechte driekwart miljoen bij zorgverzekeraar

Thuiszorgorganisatie Zorgkompas heeft bijna driekwart miljoen euro aan ten onrechte gedeclareerde zorg moeten terugbetalen aan zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Dat bevestigen moederbedrijf Alliade en de verzekeraar aan RTL Z.

Gisteren werd bekend dat twee bedrijven van Zorgkompas vorig jaar in de financiële problemen zijn geraakt. Samen boekten zij een verlies van 1,7 miljoen euro. Daardoor zakten hun eigen vermogens in het rood. Moederbedrijf Alliade, dat de bedrijven tussen 2008 en 2013 overnam, moest Zorgkompas financieel te hulp schieten.

In de jaarstukken van de Zorgkompas-bedrijven worden de verliezen toegeschreven aan de strengere eisen van gemeenten voor het toekennen van thuiszorg. Dat leidde tot minder verleende zorg, en lagere tarieven.

Terugbetaling aan Zilveren Kruis

In de jaarstukken van moederorganisatie Alliade staat in een rijtje met oorzaken ook een post 'terugbetaling aan Zilveren Kruis'. Uit navraag blijkt dat het gaat om substantiële bedragen. Volgens Alliade moest Zorgkompas BV 623.000 euro terugbetalen. Zorgkompas Midden-Nederland moest 110.000 euro terugstorten. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis bevestigt dat er in totaal 733.000 euro is terugbetaald.

Volgens Alliade is de terugbetaling het gevolg van 'onduidelijkheden over de administratieve afwikkeling van de zorginhoudelijke processen als gevolg van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2015'.

De vergoeding van een aantal zorgtaken, als huishoudelijke hulp en jeugdzorg, ging dat jaar van de zorgverzekeraars over naar de gemeenten. "Heel veel organisaties in Nederland hadden daarmee te maken", aldus woordvoerder Rogier Verhagen.

Zilveren Kruis bevestigt dat de onterechte declaraties niet het gevolg zijn van opzet of fraude, maar stelt wel dat het gaat om opmerkelijk hoge bedragen, waarvan Zorgkompas als professionele zorgaanbieder had kunnen weten dat die niet gedeclareerd hadden mogen worden.

In opspraak

De betreffende thuiszorgbedrijven werden tussen 2008 en 2013 door zorggigant Alliade (6800 werknemers, omzet 300 miljoen) overgenomen van het commerciële zorgbedrijf Freya. Vorig jaar raakte Alliade in opspraak, toen bleek dat met de overname meegekomen directeuren van Zorgkompas opdrachten gaven aan hun eigen privébedrijven. Na onderzoek dwong de Inspectie voor de Gezondheidszorg de zorginstelling een einde te maken aan deze schijn van belangenverstrengeling. Een vervolgonderzoek loopt nog.

Alliade-topman Erik Kuik stelde vorig jaar in de Leeuwarder Courant dat er niets mis was met de complexe zakelijke banden tussen de zorginstelling en de privébedrijven van de directeuren. "We zijn steeds in control geweest."

Gisteren meldde RTL Z dat Alliade overweegt om thuiszorgdochter Zorgkompas Midden-Nederland te verkopen. Het bedrijf is met 942 werknemers goed voor een omzet van bijna 14 miljoen euro. Alliade wil in elk geval af van de kwakkelende supermarktdochter Support & Co, dat ook van Freya werd overgenomen.