Ga naar de inhoud
Geld en werk

Slapeloze nachten door fout incassobureau: 'De brieven bleven komen'

Shaindel werd gek van een malafide incassobureau.

Studente Shaindel Rogers (25) had wekenlang een agressief incassobureau achter zich aan. Ze kreeg stapels brieven met dwingende teksten. "Ik had er slapeloze nachten van. Gelukkig is het goed afgelopen en ben ik er juist sterker door geworden."

Malafide incassobureaus. Waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) belooft nu fout gedrag van bureaus keihard aan te pakken. Want: foute incassobureaus jagen mensen de stuipen op het lijf met dreigementen en torenhoge kosten.

Goed nieuws

"'Het beste nieuws van de dag", vindt Shaindel. Ze weet als geen ander wat de impact kan zijn van zo'n verkeerd bureau. "Ik had nog een rekening openstaan van mijn zorgverzekering. Ik kreeg een aanmaning dat ik binnen 14 dagen moest betalen. Dat deed ik netjes." Maar de aanmaningen bleven maar komen. "Om de 14 dagen, later zelfs iedere 7 dagen. Ik kon de klok erop gelijk zetten. Ik werd gek van die brieven en dat terwijl ik allang had betaald."

In de brieven werd met allerlei bedragen gesmeten. "Weer 200 euro erbij. Gekmakend was het. En er werd gedreigd met een deurwaarder."

De student durfde de brieven op een gegeven moment niet meer open te maken. "Ik schaamde me er ook voor. Ik heb er zelfs weleens van wakker gelegen."

Contact met zorgverzekering

Tijd voor actie, vond ze op een gegeven moment. Shaindel legde op contact met haar zorgverzekering. "Ik had daarvoor nog gegoogeld en informatie gekregen van het bureau Anti Incasso over tips hoe ik mijn verhaal goed kon verkopen." Ze kreeg gelijk; haar rekening was inderdaad betaald, de betalingsherinneringen waren onterecht. "Ik mocht de brieven als niet verzonden beschouwen, vertelde een medewerker van de zorgverzekeraar. Maar ik heb nooit een sorry gehad."  

Shaindel stond ook meerdere keren op het moment om het bedrag maar gewoon te betalen. ''Dan was ik dus mijn geld kwijt geweest."

Regels

Die neiging om maar gewoon te betalen hebben meer mensen, blijkt uit het onderzoek van Waakhond ACM. Onder druk betalen veel mensen dan toch maar. Het gaat meestal om mensen met lagere inkomens, die toch al vaker schulden hebben.

Volgens ACM zijn er ruim 600 incassobureaus. Eenvijfde is fout. Hoe je daar achter komt? Door te checken of de bureaus zich aan de regels houden, licht een woordvoerder van ACM toe. Zo is er een maximum aan de hoogte van de incassokosten, zijn administratie- of herinneringskosten niet toegestaan en is het uitoefenen van ontoelaatbare druk verboden. De bureaus mogen niet dreigen met inbeslagname van goederen of het salaris – dat kan alleen een deurwaarder. Uiteraard is agressief gedrag ook op geen enkele manier toegestaan.

De ACM roept slachtoffers op zich te melden en de namen van deze malafide bureaus door te geven, zodat ze kunnen worden aangepakt.

Goed gekomen

Met Shaindel is het uiteindelijk allemaal goedgekomen. "Ik heb er veel van geleerd en ben er juist sterker door geworden. Ik ben zelfs benaderd door het Anti Incasso om financiële lessen te gaan geven op scholen. Advies geven aan leerlingen. Hartstikke leuk om te doen."

Foute incassobureaus

  • Ons land heeft ruim 600 incassabureaus.
  • Eenvijfde daarvan is hartstikke fout.
  • Ze willen geld van je zonder dat je ze iets verschuldigd bent.
  • Vijf procent, zo'n 850.000 Nederlanders geeft aan dat ze 1 of meer problemen heeft ervaren met een incassobureau.

De Consumentenbond heeft een stappenplan opgesteld voor het moment dat een incassobureau je achter de broek zit: 

  • Vraag bewijs en geef bij een onterechte vordering direct aan dat je niet betaalt. Bezwaar maken tegen incassokosten kan schriftelijk.
  • Leg een dossier aan van brieven, reacties en verweer.
  • Raadpleeg je omgeving voor kennis en ervaring.
  • Schakel je rechtsbijstandverzekeraar in (als je bent verzekerd): zij kunnen de incassokosten overnemen. Let wel op de hoogte van het eigen risico van je verzekering!
  • Als je in je recht staat, houd dan voet bij stuk; incassobureaus kunnen niet dagvaarden. 

 

Bron: RTL Nieuws