Klimaattop Parijs

Dijksma: Klimaatakkoord is ommekeer in de geschiedenis

12 december 2015 14:26 Aangepast: 04 augustus 2017 10:01
Staatssecretaris Dijksma in Parijs. Beeld © RTL Nieuws

"Het was een magisch moment", vertelt staatssecretaris Dijksma. "De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, heeft een beroep op de wereld gedaan om 'ja' te zeggen tegen dit klimaatakkoord, en dat gaat waarschijnlijk ook gewoon lukken."

"Fabius heeft daarmee de druk op de regeringsleiders om 'ja' te zeggen tegen het nieuwe klimaatakkoord maximaal verhoogd, en ik vind het heel goed dat hij dat gedaan heeft." Staatssecretaris Dijksma zegt dat de 'hele zaal zinderde’ toen Fabius de oproep deed.

Op dit moment kunnen alle landen de tekst van het nieuwe klimaatakkoord lezen. Later vandaag zal er worden gestemd over het akkoord.

'De afgelopen jaren is het zo vaak mislukt'
Volgens Dijksma is het 'echt een ommekeer in de geschiedenis als het klimaatakkoord er komt'. "De afgelopen jaren is het al zo vaak mislukt. Aan het Kyoto-verdrag deed maar 12 procent van de echte veroorzakers van de vervuiling mee. Nu hebben we 90 procent van de vervuilende landen aan tafel zitten."  

Fabius zei tijdens de toespraak dat mislukken geen optie is. Dijksma is het daar helemaal mee eens. "Hij heeft gezegd dat onze kinderen het ons niet zullen vergeven als we vandaag falen. En zo is het."

Dit zijn de drie kernpunten van het verdrag:

  1. Minder dan 2 graden opwarming: Beperking van de opwarming van de aarde tot minder dan 2 graden. Gestreefd moet worden naar 1,5 graad maximale opwarming.
  2. Minder broeikasgassen: De partijen streven ernaar dat er snel een einde komt aan de stijging van de uitstoot van broeikasgassen. De partijen zijn zich ervan bewust dat het voor arme landen langer duurt dan voor rijkere om snel te komen tot het hoogtepunt in de uitstoot. Dan kan worden begonnen met de vermindering van de uitstoot van de schadelijke stoffen. Landen moeten doen wat in hun vermogen ligt.
  3. Arme landen helpen: Voor de klimaatconferentie van 2025 moeten de partijen van de klimaatovereenkomst van Parijs zich samen ten doel stellen elk jaar ten minstens 100 miljard dollar (91 miljard euro) ter beschikking te stellen voor armere landen die economisch moeite hebben het streven van de klimaatconferentie bij te benen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore