Nederland

VVD-voorzitter Keizer weg na ophef om zakendeal

18 mei 2017 14:05 Aangepast: 03 juli 2018 16:51
Henry Keizer toen hij zijn functie als partijvoorzitter van de VVD neerlegde

Henry Keizer legt zijn functie als VVD-voorzitter neer. Dat heeft de partij vanmiddag bekendgemaakt. Keizer was in opspraak gekomen vanwege een omstreden zakendeal.

Begin deze maand legde Keizer zijn functie als VVD-voorzitter al tijdelijk neer. Hij lag onder vuur sinds nieuwswebsite Follow The Money had gemeld dat hij met zakenpartners voor een schijntje het uitvaartbedrijf De Facultatieve had gekocht.

'Geen gemakkelijk besluit'

"Onze partij heeft een voorzitter nodig die zich volledig kan inzetten en concentreren op de uitoefening van zijn taak", meldt Keizer over zijn aftreden. "Dat was geen gemakkelijk besluit, omdat ik met hart en ziel aan onze partij verknocht ben." 

Keizer heeft altijd volgehouden niets fout te hebben gedaan. Ook vandaag herhaalt hij dat. "Het is nodig, ook in het belang van de medewerkers van het bedrijf, dat ik mij in de komende tijd concentreer op het weerleggen van de stroom van onware beschuldigingen en insinuaties die naar voren zijn gebracht."  

Aangifte financieel activist

De integriteitscommissie van de partij deed al sinds eind april onderzoek naar de deal. De uitkomst van dat onderzoek is niet meer afgewacht. De positie van Keizer kwam afgelopen week verder onder druk door de aangifte van financieel activist Pieter Lakeman.

De positie van Keizer was onhoudbaar geworden, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het aankomende VVD-congres dit weekend zou alleen maar in het teken van de affaire staan. Binnen de VVD werd er rekening mee gehouden dat Keizer nooit helemaal zou worden vrijgepleit bij een omvangrijk onderzoek naar zijn verleden."

Schade aan de partij

De schade voor de partij is groot, zegt Lambie. "Het is de zoveelste integriteitsaffaire voor de VVD. De partijtop negeerde de kwestie, en helemaal funest: journalisten werden openlijk geweigerd bij een persconferentie van Keizer zelf."

VVD-leider Rutte sprak begin deze maand nog het vertrouwen uit in Keizer. "Bij de VVD steunen wij onze mensen zolang niet bewezen is dat er niet integer is gehandeld. Wij laten mensen niet zomaar vallen onder de druk van de beeldvorming."

Reactie Rutte

Vandaag zegt Rutte dat hij het 'moedige' besluit van Keizer respecteert. "Zijn enorme inzet is van grote waarde voor de VVD geweest, daarvoor ben ik hem ontzettend dankbaar. Ook persoonlijk heb ik de afgelopen jaren met veel plezier met Henry samengewerkt. Ik wens hem veel sterkte in deze heftige tijd."

De taken van Keizer zullen voorlopig worden overgenomen door de vicevoorzitter. Het is nog niet duidelijk hoe de partij een nieuwe voorzitter zal kiezen. 

Wie is Henry Keizer?

  • Thumbnail

    Zakenman Henry Keizer (56) werd 14 juni 2014 gekozen tot partijvoorzitter van de VVD, als opvolger van oud-minister Benk Korthals.

  • Het partijvoorzitterschap is een vrijwillige (dus onbetaalde) functie.
  • Keizer geldt als vertrouweling en adviseur van (demissionair) premier Mark Rutte, met wie hij wekelijks overlegde. 
  • Ook is hij onderdeel van het formatieteam van de partij, dat momenteel intensief werkt aan een nieuw kabinet. En niet onbelangrijk: Keizer staat binnen de zelfverklaarde fatsoenspartij bekend als 'mister integriteit'.
  • De rechterhand van Rutte heeft zich volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money schuldig gemaakt aan zelfverrijking bij een zakelijke transactie in 2012. Daarbij zou hij crematoriumbedrijf De Facultatieve, een miljoenenbedrijf, voor een schijntje hebben overgenomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`