Motorongeluk

Dwarslaesiepatiënt wil robotpak niet meer kwijt: 'Lopen is verslavend'

16 december 2015 12:25 Aangepast: 10 oktober 2019 10:30
Beeld © RTL Nieuws

Tien jaar geleden belandde de 32-jarige Ruben de Sain in een rolstoel na een motorongeluk. Hij liep een dwarslaesie op en kon zich alleen in een rolstoel verplaatsen. Maar sinds tien weken kan hij weer lopen, met behulp van een bijzonder robot-skelet.

Het probleem is dat dat zogenaamd exoskelet maandag weer terug moet naar de revalidatiekliniek in Nijmegen. "Het is niet het einde van de wereld, maar het is wel heel vervelend. Het is ontzettend verslavend om na tien jaar weer te kunnen staan", vertelt De Sain tegen RTL Nieuws.

Daarom hoopt hij via crowdfunding genoeg geld bij elkaar te kunnen krijgen om zelf zo'n skelet te kunnen kopen.

'Kan mensen weer in ogen kijken'
De Sain werd door zijn revalidatiecentrum uitgekozen voor de proef omdat hij naar eigen zeggen 'een hele grote mond heeft en altijd in is voor iets nieuws'. In de tien weken dat hij het pak heeft kunnen gebruiken voelt hij heel veel verandering in zijn lichaam. "Ik heb veel minder rugpijn, mijn buik en blaas hebben eindelijk weer vrijheid. Maar de grootste verandering is dat ik mensen eindelijk weer in de ogen kan kijken als ik tegen ze praat."

Vrienden van De Sain konden hun ogen niet geloven toen ze hem weer lopend zagen. "Het was voor hun best emotioneel. Ze moesten wel even slikken. Plots was ik met mijn 1.93 meter weer de langste van de groep, daar werden wel wat grapjes over gemaakt", zegt hij.

 

Work in progress! Volgende week een tandje sneller proberen

Posted by Ruben de Sain on vrijdag 9 oktober 2015

85.000 euro ophalen
In totaal heeft De Sain 85.000 euro nodig voor het exoskelet en de bijbehorende software, een enorme smak geld. Hij vindt het jammer dat verzekeraars de robotpakken nog niet willen vergoeden. Ondanks de hoge kosten zou dat nog wel eens de goedkopere oplossing kunnen zijn, zo zegt hij. "Dwarslaesiepatiënten krijgen door het vele zitten en liggen vaak last van doorligwonden en andere ongemakken. Een ziekenhuisopname van een maand is ontzettend duur."

De data dat een exoskelet zorgt voor een betere gezondheid is er alleen nog niet, vertelt hij.

De robotpakken zijn niet in de winkel te koop. Ze moeten worden afgenomen bij één leverancier. Die heeft wel al gezegd dat als De Sain het geld bij elkaar krijgt, ze het pak direct kunnen leveren. "Ik hoop het geld zo snel mogelijk bij elkaar te hebben, want het skelet moet maandag terug. Het lopen naar mijn werk, dat ga ik ontzettend missen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Gevoel in penis terug bij dwarslaesie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore