Ga naar de inhoud
Nederland

Jehova's getuigen 'paradijs voor pedofielen'

Archieffoto. Beeld © Archieffoto ANP

Kinderen van Jehova's getuigen zijn een makkelijk slachtoffer voor pedofielen. Misbruik wordt volgens een slachtoffer 'opgelost door de eerste de beste boer die ouderling is'.

Dat schrijft dagblad Trouw. De krant sprak met slachtoffers, leden, en ex-leden van de Jehova's Getuigen. Bij de organisatie zijn mannelijke ouderlingen de rechters. Zij volgen de internationale richtlijnen van de organisatie. Hun eigen rechtssysteem gaat boven de internationale autoriteiten.

Twee getuigen nodig

En daar gaat het mis. Want voor een veroordeling moeten bij de Jehova's volgens Trouw twee getuigen zijn. En die zijn er bij seksueel misbruik vaak niet. Bovendien wordt een dader nooit uit de gemeenschap gezet, behalve als hij geen spijt betuigt. Andere leden krijgen het ook niet te horen als er een schandaal is geweest, want praten over een dergelijke zaak zonder dat er een veroordeling is geweest wordt gezien als smaad.

Marianne de Voogd is misbruikslachtoffer en sprak met de krant: "Jehova's getuigen houden daders de hand boven het hoofd", zegt ze. Een ander slachtoffer noemt de Jehova's Getuigen 'een paradijs voor pedofielen'. 

Nu nog altijd aan de gang

De organisatie wil niet ingaan op de specifieke misbruikzaken. In het algemeen willen de Jehova's Getuigen seksualiteit bespreekbaar maken 'zonder sluier van geheimzinnigheid' en wil ze kinderen weerbaar maken. Een woordvoerder zegt bovendien dat de organisatie de eigen procedures 'voortdurend onder de loep neemt'.

De voorbeelden van misbruik die Trouw bespreekt, zijn gepleegd in de jaren tachtig en negentig. Slachtoffers en deskundigen zeggen dat het misbruik ook nu nog plaatsvindt. In Nederland zijn er ongeveer 30.000 aanhangers van het christelijke genootschap. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Jehova's maken kinderfilm: homo's niet welkom in het paradijs