Ga naar de inhoud
Nederland

Verzet tegen vuurwerk groeit: 18 organisaties bepleiten verbod

Archieffoto Beeld © ANP

Nooit eerder streden zo veel organisaties openlijk voor een totaal verbod op consumentenvuurwerk. Vorig jaar waren het er nog 9, nu steunen 18 clubs de campagne. Het zijn vooral medische organisties, maar ook GroenLinks steunt het verbod.

Honderden oogartsen, plastisch chirurgen, kinderartsen en artsen van de Spoedeisende Hulp scharen zich achter de campagne. Ze vinden dat er onnodig veel vuurwerkslachtoffers vallen: zo'n 600 tot 700 per jaar. 

Duidelijk signaal
Oogarts Tjeerd de Faber strijdt namens alle oogartsen al jaren voor een vuurwerkverbod en is blij met de extra steun. "Het is heel belangrijk dat er meer draagkracht komt. De zwijgende massa krijgt zo eindelijk een stem. Dit is een duidelijk signaal naar politiek Den Haag."

Volgens de oogarts is een vuurwerkverbod dichterbij dan het ooit is geweest. Maar daarmee komt er ook een einde aan een jarenlange traditie. "Soms wint ons gezonde verstand het van een ongezonde traditie. Ik hoop dat dit daar een voorbeeld van is", aldus De Faber. "Ondanks alle campagnes en voorlichting zien wij de aantallen vuurwerkslachtoffers namelijk nog steeds niet dalen."

Brandwonden en astma-aanvallen
​Een van de organisaties die zich nu bij de campagne aansluit, is de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, die uit 1300 kinderartsen bestaat. Door vuurwerk belandden tijdens de laatste jaarwisseling zeker 100 kinderen in het ziekenhuis. "Het vuurwerk wordt steeds zwaarder en de knallen steeds harder. En daarmee worden de wonden heftiger", zegt kinderarts Rolf Pelleboer namens de vereniging. 

"De schade die we zien bij kinderen is dramatisch en wordt steeds erger. We willen dat dit stopt. Het kan zo niet meer." Naast brandwonden zien de kinderartsen ook veel astma-aanvallen door fijnstof uit het vuurwerk. "Die gevallen waren zodanig ernstig dat de kinderen op de intensive care terecht zijn gekomen en bijna dood waren", aldus Pelleboer. 

Het verbond wil dat er voortaan tijdens oud en nieuw alleen nog maar grote vuurwerkshows zijn, waarbij het vuurwerk door professionals wordt afgestoken. Nog meer organisaties overwegen zich uit te spreken voor een vuurwerkverbod, maar een aantal doet dat nog niet uit angst voor negatieve reacties. 

Paar uurtjes per jaar
De brancheorganisatie van vuurwerkimporteurs ziet bijvoorbeeld niets in een verbod. "Nederland is al een grote vuurwerkvrije zone: in heel Nederland geldt al een vuurwerkverbod, behalve een paar uurtjes per jaar", reageert voorzitter Leo Groeneveld. 

"Ik las onlangs dat de twee belangrijkste redenen tegen vuurwerk de rotzooi op straat en de extreem harde knallen zijn. Maar dat is alleen maar illegaal vuurwerk. Dat er veel slachtoffers vallen tijdens vuurwerk afsteken? Zaken zonder risico bestaan niet in onze maatschappij."

Het vuurwerkmanifest wordt naar de politici van de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast roept het verbond alle particulieren en organisaties op om zich bij hen aan te sluiten via de website vuurwerkmanifest.nl

Deze organisaties steunen het manifest: 

- Nederlands Oogheelkundig Gezelschap 
- VISION 2020 Netherlands 
- Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) 
- Nederlandse Vereniging van Orthopisten
- Optometristen Vereniging Nederland 
- Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) 
- Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) 
- Hoornvlies Patienten Vereniging 
- Algemene Nederlandse Vereniging ter voorkoming van Blindheid (ANVVB) 
- Het Oogziekenhuis Rotterdam 
- GroenLinks 
- Meldpunt Vuurwerkoverlast 
- Het Oogzorgnetwerk 
- European Society of Ophthalmology 
- Oogfonds 
- Oogvereniging 
- Koninklijke Visio 
- Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA)

Meer op Rtlnieuws.nl:
Vuurwerkslachtoffer verloor oog: 'Pijn was ondraaglijk'