Mol bij Nationale Recherche

118 politiemensen konden bij geheime informatie zonder AIVD-screening

03 december 2015 17:46 Aangepast: 09 december 2015 20:13

Tientallen medewerkers van de politie die toegang hadden tot geheime informatie, beschikten op dat moment niet over de vereiste verklaring van geen bezwaar (VGB). De geheime dienst (AIVD) gaf zo'n verklaring ook niet af voor politiemol Mark M., de agent die vastzit voor het doorverkopen van geheime informatie aan criminelen.

Het schandaal met M. leidde ertoe dat de korpschef alle medewerkers op zogeheten 'vertrouwensfuncties' nog eens tegen het licht heeft gehouden. Van de 1600 politiemedewerkers die werken met gevoelige informatie, beschikken er 118 niet over een VGB, schrijft minister Van der Steur (Justitie) aan de Tweede Kamer.

Een aantal van hen moet tijdelijk ander werk gaan doen binnen de politie totdat de AIVD veiligheidsonderzoek naar hen heeft afgerond. Een ander deel van de medewerkers blijft zitten. Volgens de korpschef is het te gevaarlijk om deze personen uit functie te halen. Zij moeten dan wel ten minste beschikken over een verklaring van geen bezwaar van de politie (VGB-P).

Politiemol ontmaskerd
Mark M. werd in oktober ontmaskerd. Hij zit vast op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. Hij volgde tientallen onderzoeken naar verdachten en verkocht informatie hieruit door aan criminelen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore