Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Vuurwerkschoffies opgepast: gemeente weet precies waar je aan het knallen bent

23 december 2015 12:05 Aangepast: 23 december 2015 18:10
Beeld © ANP

Om razendsnel in te kunnen grijpen bij overlast door vuurwerk, krijgen vijf gemeenten in ons land een vuurwerkdetectiesysteem. Daarbij worden microfoons in wijken geplaatst die tot op enkele meters nauwkeurig kunnen bepalen waar en hoe laat er een (illegale) knal is geweest.

Thumbnail

Vorig jaar testte Hilversum het detectiesysteem als eerste. De stad is ook dit jaar van de partij.

Heterdaad betrappen
De andere vier gemeenten die deze maand aan de proef deelnemen zijn Rotterdam, Amersfoort, Leeuwarden en Utrecht. Daar krijgen handhavers een directe verbinding met de microfoons. Ze kunnen binnen een minuut ter plaatse zijn om afstekers op heterdaad te betrappen.

Het systeem registreert waar, hoe laat en hoe hard er geknald is. De handhaver krijgt vervolgens een melding op z'n smartphone. Met het systeem hopen de gemeenten burgers te grijpen die illegaal vuurwerk afsteken of al voor 31 december beginnen met knallen.

Preventief surveilleren
Ook kunnen handhavers gerichter worden ingezet en preventief surveilleren in buurten waar mensen vaak de fout in gaan, laat de gemeente Utrecht weten aan RTL Nieuws.

Bij de proef in Hilversum vorig jaar werden tussen 16 en 31 december 118 knallen geregistreerd. Dat zijn gemiddeld ruim zeven knallen per dag. Het team handhaving deelde 'verschillende' bekeuringen uit en verrichtte één aanhouding. Een meldsysteem kost 10.000 euro.

Stedelijk sensornetwerk
Assen zegt als enige gemeente vuurwerkknallen in de hele stad te kunnen meten. Dat gebeurt met een 'stedelijk sensornetwerk' dat de afgelopen jaren is aangelegd.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore