Prestaties middelbare scholen

Onderzoek eindexamens: scholen die investeren in leraren scoren beter

01 januari 2016 14:35 Aangepast: 01 januari 2016 14:48
Beeld © ANP

Scholen die een groter gedeelte van hun budget uitgeven aan hun personeel, scoren beter dan scholen die dat niet doen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de eindexamenresultaten door RTL Nieuws.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo scoort jouw school op de eindexamens

Net als vorig jaar heeft RTL Nieuws op basis van de eindexamenresultaten alle middelbare scholen van Nederland een rapportcijfer gegeven. Deze scores zijn vergeleken met het percentage van het budget dat schoolbesturen uitgeven aan hun personeel. Het landelijk gemiddelde is 78,1 procent.

  • Scholen met een bestuur dat meer dan dat gemiddelde uitgeeft, scoren gemiddeld een 7,7.
  • Scholen met een bestuur dat minder uitgeeft, scoren slechts een 7,5.
  • Bovendien scoren scholen van besturen die minder dan 74,6 procent van hun budget aan personeel uitgeven slechts een 7,3.
  • Schoolbesturen die meer uitgeven dan het gemiddelde scoren hoger bij de inspectiebeoordeling van de resultaten. 5,4 procent van hun afdelingen scoort onvoldoende, tegenover 9,4 procent bij scholen die minder uitgeven.

Keuze voor bestuurders
Volgens professor Jaap Dronkers, onderwijssocioloog van de Universiteit van Maastricht, komt dat omdat de leraar die voor de klas staat veel belangrijker is voor de kwaliteit van het onderwijs dan mooie gebouwen of dure computers. "Dat is een keuze van de bestuurders. Ga ik zo veel mogelijk geld op mijn personeel zetten, zodat ik een zo hoog mogelijke kwaliteit heb? Of wil ik een stenen monument voor mij en mijn opvolgers neerzetten?", aldus Dronkers tegen RTL Nieuws.

Scholen die meer geld aan hun personeel uitgeven, hebben vaker bevoegde docenten voor de klas. Scholen die meer bevoegde docenten voor de klas hebben staan, scoren beter. Voorzitter Liesbeth Verheggen van onderwijsbond AOb zegt daarover tegen RTL Nieuws: "Er wordt nog steeds teveel lesgegeven door een docent zonder het juiste diploma. Dan staat bijvoorbeeld een leraar met een diploma voor geschiedenis ook lessen aardrijkskunde te geven."

Open dagen
Wie komende maand een open dag bezoekt van een middelbare school, kan dus beter letten op de kwaliteit van de docenten dan op mooie gebouwen en computers. Dat beaamt rector Harko Boswijk van 't Atrium in Amersfoort. "Wij hebben misschien niet het hipste gebouw, maar er staat bij ons wel altijd iemand voor je klaar." Zijn school geeft veel geld uit aan personeel en alle afdelingen presteren bovengemiddeld.

Uit een rapport van de onderwijsinspectie blijkt bovendien dat er geen enkel verband is tussen de staat van het materieel op een school en de beoordelingen door de inspectie. Aan de andere kant besteden zwakke scholen gemiddeld minder geld aan hun personeel dan scholen die volgens de inspectie goed onderwijs geven. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore