Nederland

'Ontgroening hoort erbij, maar wel zonder geweld en vernedering'

22 mei 2017 18:59 Aangepast: 26 februari 2019 07:49
Een archieffoto van een ontgroening in Amsterdam. Beeld © ANP

Opnieuw een incident tijdens een ontgroening bij een studentenvereniging en dat zorgt weer voor discussie. Want: wat mag wel en niet tijdens een ontgroening? "Fysiek geweld is uit den boze."

Er blijven verhalen over geweld bij studentenverenigingen naar buiten komen. Zo zou een aspirant-lid van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. een tand zijn kwijtgeraakt bij een mishandeling door drie ouderejaars en het OM gaat een lid van studentenvereniging Vindicat vervolgen vanwege mishandeling.

Arend Klück van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) baalt van het nieuwe incident. "Wij wijzen elke vorm van geweld af", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Gedragscode

Klück wijst erop dat geweld sowieso niet is toegestaan, net als vernedering. Dat staat ook in gedragscodes die steden, studentenverenigingen en universiteiten met elkaar afspreken. "Geweld mag niet tijdens de introductietijd en ook daarbuiten niet."

De gedragscode in Amsterdam is volgens Klück recent nog aangepast en aangescherpt. In de code van de Universiteit van Amsterdam (PDF) staat bijvoorbeeld:

  • Fysiek en geestelijk geweld tegen aspirant-leden is verboden
  • Het gebruik van discriminerende termen (over sekse, ras, geaardheid, afkomst, handicap of ziekte) is niet toegestaan
  • Het afdwingen van vernederende handelingen mag niet
  • Ongewenste intimiteiten of seksueel getinte opmerkingen mogen niet

Bovendien staat er dat aspirant-leden altijd toegang moeten krijgen tot een arts en sanitaire voorzieningen. Ze moeten ook genoeg eten en (non-alcoholisch) drinken krijgen en kunnen niet gedwongen worden iets te eten of te drinken dat hun gezondheid kan schaden.

'Hoort bij traditie'

Ondanks de gedragsregels gaat het dus wel mis. De LKvV overlegt met verenigingen over hoe ze daarmee moeten omgaan. "Het is natuurlijk vooral heel vervelend voor de slachtoffers. Wij proberen verenigingen te ondersteunen om het te voorkomen."

Na incidenten gingen er in verschillende steden stemmen op om de ontgroeningen aan strengere regels te verbinden of om ze helemaal te verbieden, zoals de gemeente Groningen vorig jaar wilde.

Klück ziet niets in een verbod. "De kennismakingstijd hoort erbij, maar wel zonder geweld en vernedering. Het is de bedoeling om eerstejaars te laten kennismaken met elkaar en de vereniging. Het is een traditie en onderdeel van de cultuur."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore