Ga naar de inhoud
Nederland

Oorlogsbrieven koningin Wilhelmina geven uniek inkijkje in haar leven

Wilhelmina keerde in 1945 terug naar Nederland. Beeld © ANP

Alle brieven en aantekeningen die koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog schreef, worden vandaag openbaar gemaakt. Ook brieven die aan haar zijn geschreven, worden in het Nationaal Archief in Den Haag vrijgegeven.

De brieven waren tot nu toe geheim. De eerste dinsdag van elk jaar is Openbaarheidsdag. De geheimhouding op sommige overheidsarchieven vervalt dan. 

Ballingschap
Het grootste gedeelte van de oorlog woonde koningin Wilhelmina in Londen. Daar vluchtte ze naartoe nadat Duitsland Nederland had bezet. Vanaf de Britse hoofdstad regeerde ze in ballingschap. 

Behalve correspondentie en stukken van tijdens de oorlog, worden ook documenten openbaar gemaakt van direct na de bevrijding, toen Wilhelmina en de ministers waren teruggekeerd in Nederland.

7000 dossiers
Ongeveer 7000 dossiers uit het Nationaal Archief worden vrijgegeven. Dat blijft niet alleen beperkt tot documenten van tijdens en na de oorlog. Zo kunnen mensen ook een kijkje nemen in notulen van de ministerraad uit 1990. In dat jaar praatte het kabinet onder meer over de Golfoorlog tussen Irak en Koeweit en over de opvang van vluchtelingen. 

Vorig jaar werd op Openbaarheidsdag het archief van Wilhelmina uit 1939 openbaar. Dat jaar viel Duitsland Polen binnen en brak de Tweede Wereldoorlog uit. 

Meer op rtlnieuws.nl: