Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

IJzel legt Noord-Nederland voor derde dag op rij plat

06 januari 2016 17:03 Aangepast: 03 augustus 2017 22:15
Bij een school in Assen wordt gestrooid. Beeld © ANP

Voor de derde dag op rij was het weer glijden en glibberen in de noordelijke provincies. Scholen bleven dicht en opnieuw kamen veel ongelukken voor door de hardnekkige ijzel. De belangrijkste updates verzamelden we op deze pagina.

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de ijzel in Noord-Nederland.

19:20 uur: liveblog voor vandaag gesloten
De problemen als gevolg van de gladheid zullen ook morgen nog aanhouden in het noordoosten van het land. Veel scholen, met name in de stad Groningen, hebben al aangekondigd de deuren weer gesloten te zullen houden. Met deze laatste update sluiten we het liveblog voor vandaag. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de ijzel in Noord-Nederland.

17:01 uur:
Nu is er, naast de gladheid, in het noorden ook nog eens smog. De wind voert vanuit het oosten fijnstof mee, waardoor boven de lijn Haarlem-Nijmegen de luchtkwaliteit slecht is. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat vooral lastig voor mensen met longaandoeningen zoals astma en COPD. Die kunnen kortademig worden door smog.

16:51 uur:
Code rood in Ternaard (Friesland) ziet er zo uit: 

16:15 uur:
De waarschuwing van Rijkswaterstaat om in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe niet de weg op te gaan, blijft ook morgen van kracht. In de ochtend trekt vanuit het zuidwesten regen over het land. Zodra de nattigheid het noorden bereikt, gaat de regen over in ijsregen, ijzel of sneeuw. Volgens Rijkswaterstaat kunnen de 'zeer gevaarlijke rijomstandigheden' tot morgenavond aanhouden. Voor de provincies Flevoland, Overijssel, het noorden van Gelderland en op de Wadden blijft code oranje voor extreem weer van kracht.

16:30 uur:
Ook morgen zijn de scholen in de stad Groningen dicht. Scholieren hebben er dan voor de derde opeenvolgende dag 'ijzelvrij'. Veel schoolpleinen zijn nog te glad, dus onveilig, meldt onderwijsorganisatie O2G2. Ook in plaatsen elders in de provincie Groningen zijn veel scholen morgen weer dicht.

15:46 uur

 

15:34 uur:
Lotte van Beek kan behoorlijk schaatsen, kun je wel zeggen. De langebaanschaatsster won bijvoorbeeld in 2014 brons op de Olympische Spelen. Maar op straat schaatsen, is blijkbaar toch een andere discipline:

15:15 uur: 
Verslaggever Hans Schutte is in Zwolle. De bergers hebben het druk.  

15:00 uur:
Bergers​ hebben het zo druk dat ze lang niet alle voertuigen die in de problemen zijn gekomen weg kunnen takelen. Verslaggever Marcel Maijer staat bij een vrachtwagen in de greppel. De wagen ligt niet in de weg en wordt voorlopig ook niet weg getakeld:

14:50 uur: 
Energiebedrijf Nuon is door de gladheid in het noorden 'beperkt bereikbaar', laat het bedrijf weten: 

14:38 uur: 
In de gemeente Assen is vanochtend rond 06:00 uur een man omgekomen toen hij uitgleed op de stoep. Voor zover bekend is hij het eerste dodelijke slachtoffer als gevolg van de ijzel. 

14:29 uur: 
Het zat er al een beetje aan te komen: nu ook code rood in Groningen. In Drenthe en Friesland was code rood al van kracht. Code rood is de zwaarste waarschuwing die het KNMI geeft. 

14:16 uur: 
De provincie Groningen heeft meer dan 900 ton zout gestrooid.

14:10 uur: 

14:00 uur: 
De Universiteit Groningen had al gemeld dat dat colleges en tentamens vanaf 13:00 uur afgelast zouden worden. Nu laat de universiteit weten dat de gebouwen om 18:00 uur helemaal sluiten. 

13:57 uur: 
Wie vandaag nog naar het Drents museum wilde gaan, heeft pech:

13:53 uur: 
Het is enorm druk op de gipskamers van de ziekenhuizen in het noorden. De spoedeisende hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen heeft gemiddeld zo'n vijftig tot zestig patiënten op een ochtend, nu waren het er zeker dertig meer. Ook bij andere ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe is het druk met gewonde noorderlingen. De meldkamer Noord-Nederland telde woensdagochtend in totaal 150 letselgevallen, vooral breuken en kneuzingen. Pols, enkel en knie zijn het meest kwetsbaar gebleken.

13:48 uur: 
Bijzondere beelden van de A28. Daar fietste gisteren een man over de snelweg: 

13:20 uur: 
De luchtmacht kampt ook met problemen door het winterse weer in het noorden. Op de luchtbasis in Leeuwarden staan normaal gesproken F-16's klaar om onbekende vliegtuigen in het luchtruim te onderscheppen. Deze taak is nu vanwege het weer overgenomen door de basis in het Brabantse Volkel. Het beschermen van het luchtruim wordt bij toerbeurt door Volkel en Leeuwarden vervuld.  

13:08 uur:
Hoe doe je dat eigenlijk, lopen over glad ijs? Simpel, doe gewoon een pinguïn na: 

13:01 uur:
Ook schapen hebben natuurlijk moeite met het gladde wegdek, blijkt wel uit deze beelden van RTV Noord

12:55 uur:
Dit plaatje ziet er niet zo best uit voor Friesland: 

12:50 uur: 
De Universiteit Groningen schrapt colleges en tentamens na 13:00 uur. 

12:46 uur: 
Het is te glad voor een schaatswedstrijd. Het klinkt gek, maar het is wel waar. De schaatswedstrijden voor de KPN Marathon Cup, die vanavond in Assen zouden worden verreden, zijn vanwege de winterse omstandigheden in de regio afgelast. Volgens de schaatsbond KNSB kunnen de schaatsers, volgers en bezoekers de ijsbaan De Bonte Wever door de ijzel niet veilig bereiken.

12:42 uur: 
Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er vandaag in totaal gewond zijn geraakt na een val- of slippartij. Het Medisch Centrum Leeuwarden meldt wel dat er vandaag 14 patiënten zijn opgenomen op de spoedeisende hulp. Het gaat vooral om gebroken polsen en enkels. 

12:35 uur: 
Zoals al eerder gezegd: er is niet alleen ellende door de ijzel, maar ook pret. In Meppel wordt bijvoorbeeld er in de tuin van Simone Schilder fanatiek gesjoeld.   

12:20 uur: 
Het weer zal de komende uren niet enorm veranderen, verwacht Maurice Middendorp van Buienradar: "Ten noordoosten van de lijn Enschede-Noordoostpolder-Vlieland moet nog zeker tot diep in de middag rekening worden gehouden met ijzel en gladde wegen. Pas tegen de avond wordt het in het noorden iets droger, maar kan er nog steeds van tijd tot tijd (mot)regen vallen met lichte ijzel tot gevolg."

Het is wachten op de zachte lucht, zegt Middenorp: "De warme lucht komt morgen vanuit het zuidwesten dichterbij. Dit gaat niet zonder slag of stoot: In het noordoosten komt het opnieuw tot winterse neerslag wat geleidelijk over gaat in ijzel. Pas morgenavond wordt in Groningen de laatste vorst uit het land verdreven en regent het weer 'warm water'."

12:15 uur: 
Verslaggever Marcel Maijer staat op de A28 bij Zuidwolde in Drenthe. Het is er echt spekglad, vertelt hij: "En het slechte nieuws: het gaat weer regenen. Dat bevriest meteen, en dan wordt het meteen extra glad op de weg."

Er gebeuren veel ongelukken in de regio, zegt de verslaggever: "Het is hier echt gevaarlijk. Het overvalt je en je glijdt in een keer de weg af. Het goede nieuws is dat het tot nu toe om blikschade gaat."

12:05 uur: 
Het wordt er niet beter op. Ook in de provincie Friesland geldt nu ook code rood, meldt het KNMI. Eerder had het KNMI al besloten om in Drenthe code rood van kracht te laten gaan. Code rood is de zwaarste waarschuwing die het KNMI geeft. Dat gebeurt als het weer gevaar dreigt op te leveren en 'kan zorgen voor grote overlast of ontwrichting van de samenleving'. Het weerinstituut zegt dan: ga niet de weg op. Rijkswaterstaat had eerder al gezegd dat je in het noordoosten de weg beter niet op kan gaan. 

11:56 uur: 
Een automobilist vertelt in deze video over dit ongeluk met een vrachtwagen: "Hij begon ineens te scharen."

11:53 uur: 
Oude tijden herleven door het winterse weer: 

11:45 uur: 
Op deze kaart van Buienradar is de temperatuur van het wegdek te zien. Het ijzelt op de plekken waar er neerslag valt en de wegdektemperatuur onder de 0 graden is.​ Hier kun je zien of er neerslag valt bij jou in de buurt

Thumbnail

11:40 uur: 
Ludo Raedts is een van de velen die vandaag in de file staat. Je kunt op de snelweg schaatsen, vertelt hij aan RTL Nieuws. De Groninger is al 2,5 uur bezig om 60 kilometer te rijden. Het lijkt erop dat andere weggebruikers ook niet helemaal inzien dat het écht glad is, zegt hij: "Iemand stapte net uit en ging bijna op z'n plaat. Een ander haalde me net met 80 kilometer per uur in."

11:20 uur:
Tot nu toe hebben we vooral aandacht gegeven aan de ellende op de weg door de ijzel, maar het winterse weer zorgt natuurlijk ook voor plezier. Om even bij te komen van de verkeerschaos daarom nu drie vrolijke filmpjes:

11:19 uur:
Het is glad op de weg, wat heb je dan nodig? Juist, de strooiwagen. Maar ook die staat vast in de file, ziet de VID:

11:05 uur: 
De KNMI meldt dat Friesland en Groningen 'nauwlettend in de gaten gehouden worden'. Daar is op dit moment nog code oranje van kracht, maar het zou kunnen dat het niveau omhoog gaat naar code rood, de zwaarste waarschuwing die het KNMI geeft. In Drenthe is ongeveer een half uur geleden wel code rood van kracht gegaan. Daar is sprake van langdurige regen, zegt een woordvoerder van het weerinstituut: "Het wordt alleen maar gladder. De ontwrichting is daar groot en het wordt er niet beter op."

11:00 uur: 
De VID meldt dat de ijzel tot 'diep in de middag' aanhoudt. Het advies is dus duidelijk: ga de weg niet op. 

10:58 uur:
Omroep Friesland meldt dat boeren melk moeten laten weglopen. De melk kan vanwege de gladheid in de provincie niet opgehaald worden. 

10:53 uur: 
Moet je toch op pad in het noordoosten vandaag? Hier lees je tips van het Rode Kruis. Neem bijvoorbeeld altijd wat te eten en drinken mee voor als je vast komt te zitten. En zorg dat je je telefoon warmhoudt, dan gaat de batterij langer mee. 

10:51 uur: 
In Drenthe is nu dus code rood van kracht. Dat is de zwaarste waarschuwing die het KNMI geeft. Dat gebeurt als het weer gevaar dreigt op te leveren en 'kan zorgen voor grote overlast of ontwrichting van de samenleving'. Het weerinstituut zegt dan: ga niet de weg op. Rijkswaterstaat had eerder al gezegd dat je in het noordoosten de weg beter niet op kan gaan. 

10:40 uur:
In Drenthe geldt nu code rood, meldt KNMI. 

10:39 uur: 
Op de A7 is het zelfs zo glad dat vrachtwagens een helling niet opkomen, meldt de VID: 

10:34 uur:
Ook op de A7 is het een drama, waarschuwt deze twitterraar. Op zijn filmpje is duidelijk te zien hoe glad de weg is: 

10:27 uur: 
Niet alleen het verkeer heeft last van de ijzel in het noordoosten. Tientallen scholen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel zijn vanochtend vanwege de ijzel en gladheid niet open gegaan. Andere scholen hebben hun lesrooster aangepast.

10:23 uur: 
Het is verstandig om in het noordoosten op dit moment niet de weg op te gaan. Heb je geen keus? Hier lees je de belangrijkste tips van de ANWB over rijden met ijzel. 

10:20 uur: 
Ook op de A28 moeten weggebruikers erg voorzichtig zijn. 

10:15 uur: 
Dat het inderdaad spekglad is op de A32 bewijst deze foto van CAMJO media​. 

Thumbnail

09:55 uur:

09:45 uur:
De waarschuwing van Rijkswaterstaat geldt voor het gebied ten noorden van Flevoland en Enschede, laat een woordvoerder weten.  

09:40 uur:
De gladheid in het noorden en noordoosten van het land houdt vermoedelijk nog aan tot morgenochtend. De KNMI verwacht dat het in de komende nacht opnieuw kan gaan ijzelen. Elders in het land verdwijnt de gladheid eerder.   

09:35 uur: 
Rijkswaterstaat verscherpt het reisadvies: 

09:31 uur:
Potgraven meldt ook dat het aantal ongelukken op de weg zo groot is dat hulpdiensten moeite hebben het bij te benen: "Er zijn erg veel ongelukken dus ze hebben het sowieso al druk, maar de diensten hebben er ook moeite mee om de ongelukken te bereiken."  

09:30 uur:
Patrick Potgraven van de VID meldt dat de situatie op de weg verergert. "Het is lastiger dan gisteren. Er zijn meer mensen op de weg en de gladheid is erger dan gedacht. Dat komt ook doordat er nu buien over het noorden van het land trekken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore