Nederland

Onrust bij ouders: Belastingdienst stuurt forse naheffing

08 januari 2016 19:12 Aangepast: 08 januari 2016 19:22
Volgens Trouw zijn de ouders bewust gedupeerd door de fiscus. Beeld © Thinkstock

De schrik zit er goed in bij duizenden ouders. Ze kregen deze week een brief van de Belastingdienst op de mat met een naheffing van de kinderopvangtoeslag over 2014. De bedragen lopen op tot duizenden euro's. Maar veel van die naheffingen kloppen helemaal niet, zegt De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOINK).

Bij de organisatie staat de telefoon vandaag roodgloeiend. Ongeruste ouders melden dat de naheffingen totaal niet kloppen. BOINK vermoedt dat er een fout zit in de software van de Belastingdienst. "Mijn bloed kookt, het is niet de eerste keer dat dit fout is gegaan", zegt Gjalt Jellesma van BOINK. 

Belastingdienst: Niet onze fout
De fout ligt niet bij de Belastingdienst, zegt woordvoerder Herman Opmeer tegen RTL Nieuws. Naar aanleiding van de vele klachten is de Belastingdienst wel in de eigen systemen gaan kijken. Conclusie van de dienst: bij ons zijn geen fouten te zien. Als de naheffingen niet kloppen, dan komt volgens Opmeer doordat kinderopvangorganisaties hun informatie niet goed hebben doorgeven: "Het ligt absoluut niet aan ons systeem. Wij gaan af op informatie van de instellingen. Of daar fouten in zitten, dat kunnen wij niet beoordelen."

BOINK gelooft daar niets van. "Klinkklare onzin. Het kan niet zo zijn dat al die organisaties per ongeluk dezelfde fout hebben gemaakt," zegt Jellesma.  

In bezwaar gaan? 
De Belastingdienst raadt ouders aan bezwaar tegen de heffing in te dienen. "We kunnen niet zien wat er fout is gegaan, zoals het nu lijkt, is het kloppend."

Waar Opmeer aanraadt om bezwaar in te dienen, raadt Jellesma dat juist af. "Ik adviseer ouders af te wachten want anders ga je de molen in. De Belastingdienst moet met een maatregel komen om het op te lossen."

Tijd voor een nieuw systeem
Volgens de SP krijgt een derde van de ouders elk jaar te maken met dergelijke brieven over het bijbetalen dan wel terugbetalen van toeslag. "Dat moet toch anders kunnen", stelt Kamerlid Tjitske Siderius. Zij gaat de kwestie volgende week aan de kaak stellen bij het kabinet.

Meer op rtlnieuws:

Heb jij ook een onverwachte naheffing Kinderopvangtoeslag 2014 ontvangen en ben je bereid mee te werken aan een verhaal? Mail naar oproep@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore