Ga naar de inhoud
Nasleep dood Arubaan

Vrees voor belangenverstrengeling in zaak-Mitch Henriquez

Verreweg de meeste politiemensen in de zaak-Mitch Henriquez hebben een advocaat van hetzelfde advocatenkantoor. Niet alleen de agenten die verdachte zijn, maar ook agenten die moeten getuigen. De moeder van Henriquez vreest dat de waarheid daardoor niet boven water komt. Ook experts vrezen voor belangenconflicten, zeggen ze tegen RTL Nieuws.

De Arubaan Henriquez kwam in juni in Den Haag om het leven nadat hij door agenten met een neklem werd vastgehouden bij zijn arrestatie. Daarna braken er vier dagen lang rellen uit in de Schilderswijk

Zware mishandeling
Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels vijf politiemensen als verdachte aangemerkt. Ze worden vervolgd voor 'zware mishandeling met de dood tot gevolg'. De rijksrecherche heeft 31 agenten verhoord als getuigen. 21 van die getuigen en alle verdachten hebben een advocaat van hetzelfde kantoor: Sjöcrona en Van Stigt. 

Maria Henriquez, de moeder van Mitch, is daar woest over. Ze heeft er geen vertrouwen in dat de waarheid op deze manier boven tafel komt: "Zo kunnen we de agenten niet meer vertrouwen."

'Situaties die je niet wil'
Floris Bannier, emeritus hoogleraar advocatuur, snapt die zorgen. Een verdachte en een getuigen kunnen andere belangen hebben, waardoor een botsing tussen die twee kan ontstaan, zegt hij. "En dat kan als het op één kantoor behandeld wordt, tot situaties leiden die je niet wil."

Bannier heeft daar moeite mee. Zeker omdat het om zo veel getuigen en verdachten gaat: "Dan is de kans op belangenverstrengeling of een belangenprobleem vrij groot."

'Niet objectief'
De advocaten van de nabestaanden, Richard Korver en Gerald Roethof, vinden dat het onderzoek nu niet meer objectief verloopt. Korver: "Het wekt op z'n minst de schijn van sturing van bovenaf. En dan kun je toch echt niet meer spreken van enig objectief te nemen onderzoek."

Dat vindt Roethof ook: "Wat je op deze manier creëert is één verhaal. En waarheidsvinding komt dit totaal niet ten goede. Hier wordt straks niet aan waarheidsvinding gedaan. Hier wordt een verhaal gecreëerd."

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat zowel verdachten als getuigen bij hetzelfde kantoor zitten. Volgens het advocatenkantoor zijn er geen tegenstrijdige belangen: "Bij alle zaken die bij ons kantoor in behandeling zijn wordt telkens beoordeeld of zich tegenstrijdige belangen kunnen voordoen."

Meer op rtlnieuws.nl: