GeenPeil over de streep

Referendum verdrag EU-Oekraïne op 6 april

29 oktober 2015 12:04 Aangepast: 29 oktober 2015 12:23
Beeld © ANP

Op woensdag 6 april volgend jaar kunnen we naar de stembus voor het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne. Er is voor deze datum gekozen omdat er dan genoeg tijd is voor het voeren van een publiek debat. Ook geeft het gemeenten de tijd om zich te kunnen voorbereiden

Ook is de vraag vastgesteld zoals hij op het stembiljet komt te staan: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? De formulering 'Bent u voor of tegen..' is wettelijk verplicht.

Het raadgevend referendum komt er op initiatief van het Actiecomité GeenPeil, dat vreest dat het verdrag een eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne is. GeenPeil zamelde 427.939 handtekeningen in, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum. 

Knappe prestatie
Premier Mark Rutte vindt dat een 'waanzinnig knappe prestatie'. De komende maanden gaat het kabinet uitleggen waarom het associatieverdrag goed is voor Nederland. Volgens Rutte houdt het verdrag niet in dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie of dat er meer Europees geld naar Oekraïne gaat.

Wel moet het verdrag volgens hem de handelsbetrekkingen versterken en op die manier leiden tot meer welvaart en stabiliteit in Oekraïne, 'aan de rand van Europa, waar veel instabiliteit is'. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Referendum over Europa; vijf vragen over #geenpeil 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore