GeenPeil over de streep

GeenPeil-referendum over Europees verdrag komt er

14 oktober 2015 10:05 Aangepast: 14 oktober 2015 11:22
Henk Kummeling van de Kiesraad

Nederland gaat naar de stembus voor een raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Dat heeft de Kiesraad zojuist bekendgemaakt. Volg de persconferentie hier live.

Het comité GeenPeil haalde ruim 472.000 handtekeningen op om zo’n referendum af te dwingen. Voor de volksraadpleging zijn 300.000 geldige handtekeningen nodig. De Kiesraad heeft de uitgebrachte handtekeningen gecontroleerd, en komt tot de conclusie dat het op een correcte manier is gebeurd.

De Kiesraad hield een steekproef. Van de gecontroleerde 4112 stemmen bleek 90,6 procent geldig. De stemmen die niet geldig waren waren onjuist uitgebracht, bevatte onjuiste gegevens of de mensen hadden niet de kiesgerechtigde leeftijd.

Democratie
GeenPeil is een initiatief van weblog GeenStijl. Volgens de oprichters zijn Brussel en Den Haag niet democratisch genoeg. Zij willen een debat over de uitbreiding van de Europese Unie.

De al eerder opgerichte referendumcommissie gaat na de goedkeuring van de Kiesraad in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken een datum prikken voor het referendum. Die zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar zijn.

Geldigheid
De referendumcommissie zal zich ook buigen over de exacte formulering die de kiezer bij het referendum wordt voorgelegd. Als de opkomst 30 procent is, is de uitkomst van het referendum geldig.

Vervolgens is het aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

De persconferentie is afgelopen

Meer op rtlnieuws.nl:
Tijd voor een referendum over Europa? Vijf vragen over #geenpeil

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore