Nederland

AIVD handelde 'onbehoorlijk' bij afluisteren advocaten

01 september 2015 07:41 Aangepast: 01 september 2015 08:33

De AIVD is aan regels gebonden als het gaat om afluisteren van vertrouwelijke gesprekken van advocaten met terreurverdachten. De geheime dienst gaat daarbij nog weleens over de schreef. Dat blijkt nu weer het geval te zijn in een zaak van advocatenkantoor Seebregts & Saey.

De AIVD blijkt ten onrechte gesprekken en e-mails te hebben uitgewerkt tussen verdachten en advocaten van het Rotterdamse kantoor. Dat geeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken nu ook toe in een brief.

Nationale veiligheid
Het uitwerken van gesprekken in bijvoorbeeld tapverslagen mag bij advocaten alleen als er concrete aanwijzingen zijn dat er een direct gevaar bestaat voor de nationale veiligheid. De AIVD moet een afweging maken tussen de veiligheid en het belang van de advocaten om vertrouwelijke gesprekken te kunnen voeren.

Volgens de commissie van toezicht op de inlichtingendiensten CTIVD is die afweging bij Seebregts en Saey 'in de meeste gevallen' niet gemaakt en heeft de AIVD 'onbehoorlijk' gehandeld.

Wat de inlichtingendienst verder met de informatie heeft gedaan is niet bekend. Minister Plasterk heeft opdracht gegeven de ten onrechte opgemaakte documenten te vernietigen. De AIVD ging eerder over de schreef bij het Amsterdamse kantoor Prakken d'Oliveira.

Meer op rtlnieuws.nl: AIVD luisterde advocaten terreurverdachten af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore