Nederland

Consumentenbond: Veel te weinig keuze snel internet

25 augustus 2015 12:41 Aangepast: 06 september 2015 17:12
Beeld © ANP

Er is veel te weinig keuze voor mensen die een snelle internetverbinding willen. Slechts 17 procent van de Nederlanders kan kiezen uit drie of meer providers met een snelle verbinding.

Het gaat daarbij om verbindingen met een snelheid van minimaal 30 megabit per seconde. De Consumentenbond roept de politiek op om alle netwerken die beschikbaar zijn voor internet (glasvezel, kabel, telefoonlijn) open te stellen voor andere aanbieders.

Bij langzamer internet, tot 5 Mbps, heeft de meerderheid van de consumenten (77 procent) keuze uit drie of meer providers. Vooral buiten de bebouwde kom is het aanbod gering, daar is vaak geen snel internet beschikbaar. In de vier grote steden is dat wel zo, maar daar is de keuze beperkt. 

Probleem moet op de kaart
"Ons eerste doel is dit probleem op de kaart zetten", zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. "Daarom hebben we het rapport ook naar toezichthouder ACM en het ministerie gestuurd. Het ACM heeft een eigen Telecommonitor, maar komt daarin altijd op hele andere cijfers. Zij kijken naar andere dingen: aantal verkochte abonnementen en de contractsnelheid. Wij willen laten zien dat je als je kijkt op specifieke adressen, dat het nogal tegenvalt en dat mensen helemaal niet zoveel keuze hebben in snel internet.

Bij kabelnetwerken is het niet mogelijk om een andere aanbieder te kiezen - je zit vast aan Ziggo, Delta of de provider in jouw woonplaats. Glasvezelnetwerken zijn wel open, maar soms pas een tijd na het aanleggen van het netwerk. Alleen bij DSL, via de telefoonlijn, is een ruime keuze uit providers. Die netwerken leveren echter minder hoge snelheden dan kabel en glas. 

Harderwijk scoort goed
De bond deed op 20.000 plekken binnen en buiten de bebouwde kom steekproeven. Eerder maakte de bond al een punt van het feit dat veel providers adverteren met de maximaal haalbare snelheid, terwijl de snelheid in de praktijk veel lager ligt. Positieve uitzonderingen zijn er ook: in Harderwijk zijn verschillende netwerken open. Inwoners kunnen kiezen uit zes verschillende aanbieders met een snelheid van minimaal 50 Mbps. 

De Consumentenbond is een petitie begonnen om de politiek op te roepen meer keuzemogelijkheid op het gebied van internet mogelijk te maken. Het openstellen van de kabelnetwerken is daarin een belangrijke pijler.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van