Nederland

Nooit meer koken: poedermaaltijd succesvol

14 oktober 2015 16:28 Aangepast: 14 oktober 2015 21:03
Beeld © RTL Z Toekomstmakers

Het lijkt wel een sciencefictionfilm: nooit meer eten, maar al je voedingsstoffen halen uit een simpel en betaalbaar drankje. Een Amsterdamse ondernemer heeft veel succes met deze 'sondevoeding voor gezonde mensen'. Maar er is ook kritiek: wat doet het op de lange termijn met je lichaam?

Het idee komt ook daadwerkelijk uit een sciencefictionfilm. "New York, 2022. Meer dan 40 miljoen bewoners kunnen nauwelijks aan vers voedsel komen en leven van kleine koekjes, die soylent worden genoemd". Dat is het thema van de scienceifictionfilm Soylent Green uit 1973. Het verhaal is gebaseerd op het boek 'Make Room! Make Room!' van Harry Harrison. Hoewel de film nauwelijks een kaskraker genoemd kan worden, bleef het idee van de koekjes hangen.

Dit is de trailer:

In 2013 begon programmeur Rob Rhinehart het idee van Soylent daadwerkelijk vorm te geven. Het leek hem ideaal: alle voeding die je nodig hebt, zonder het gedoe van boodschappen doen, koken, de tafel dekken en afwassen. Vooral handig als je, zoals Rhinehart, het liefst de hele dag doorwerkt en maaltijden alleen maar ziet als nutteloze onderbreking van je werktijd. Hij onderzocht welke stoffen een mens dagelijks nodig heeft en ontwikkelde een poeder: Soylent. Voor de ontwikkeling haalde Rhinehart meer dan 3,5 miljoen dollar aan via crowdfunding.

Bekijk ook het item uit de uitzending van Half Acht:

 

Geen koekjes maar een poeder
Uiteindelijk werden het geen koekjes, maar een poeder dat je met water kunt mengen tot een 'shake'. Het poeder bevat haverbloem, maltodextrine, rijsteiwit en belangrijke vitamines en mineralen. Het recept van Soylent is open source en dus door iedereen zelf na te maken en te verbeteren. 

De shake sloeg in als een bom. Met name in Sillicon Valley, waar programmeurs en andere workaholics de voordelen van het drinkbare voedsel wel zagen. Het is betaalbaar, iets goedkoper dan een gemiddelde maaltijd, gezond en vooral: snel. Het was zo’n succes in de VS, dat Soylent tot op de dag van vandaag niet of nauwelijks in Europa te krijgen is. 

Poedereten in Amsterdam

Thumbnail

Het succes van Soylent in de VS inspireerde de Amsterdamse ondernemer (en ex-drugsdealer) Joey van Koningsbruggen (foto rechts) om het poeder ook hier op de markt te brengen, vooral toen hij ontdekte dat Soylent niet kon leveren in Europa. Hij begon - eerst in zijn woonkamer, later in een garage - met zijn bedrijfje Joylent en paste het recept verder aan.

Het poeder van Joey staat inmiddels flink in de belangstelling. Binnen enkele maanden ging zijn bedrijf van één werknemer naar een groep van tientallen mensen die helpen met het mixen, verpakken en verzenden. Het bedrijf draait inmiddels een omzet die in de tonnen loopt.

Gebruikers zijn enthousiast. Ook hier is het spul vooral in trek bij mensen met drukke banen en studenten. De meeste gebruikers vervangen een paar maaltijden per week door het poeder, een handjevol eet alleen nog maar Joylent. "Het is niet heel lekker, maar ook niet onaangenaam, Gebruik het vaak als ontbijt. Het is een soort dikke milkshake", vertelt Willem Jan van Zeist, een van de gebruikers van het poeder.

Geen langdurig onderzoek
Maar er is ook kritiek. Volgens hoogleraar voeding Jaap Seidell is helemaal niet bekend dat het 'eten' van dit poederdrankje op de lange termijn voor effect heeft. "Als je als fabrikant iets op de markt brengt moet alles uitgebreid getest worden, dat is hierbij allemaal niet gedaan. Het is verbazingwekkend dat dit zomaar mag."

Het is volgens Seidell onverstandig om het product langdurig te gebruiken. "Je mist de fysiologie die bij eten hoort, zoals kauwen en je darmwerking. Dat heeft allemaal een functie."

Bekijk hier het item van RTL Z Toekomstmakers met Joey van Koningsbruggen. Meer over gezonde voeding in Toekomstmakers op RTL Z. Vanavond om 22:30 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van