Nederland

'Alle kinderen vanaf 2 naar opvang, en stop het jojobeleid'

21 januari 2016 19:26 Aangepast: 22 januari 2016 06:32
Beeld © ANP

Alle kinderen in Nederland tussen twee en vier jaar oud moeten minimaal 16 uur per week naar een kinderopvang kunnen. Dat schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet. Ook schrijft de raad dat het kabinet moet stoppen met het zwalkende beleid rond kinderopvang.

De SER adviseert verder om meer te doen om achterstanden van kleine kinderen weg te werken. Alle kinderen met bijvoorbeeld een taalachterstand moeten de mogelijkheid krijgen om vier dagdelen naar de voorschool te gaan. Daar hangt wel een prijskaartje aan, maar volgens SER-voorzitter Hamer verdient die investering zichzelf terug: "Het voorkomt dat kinderen later een achterstand moeten inlopen." 

Kinderen maken grote stappen
Bij voorschool De Vuurvogel in Amsterdam hebben ze daar ervaring mee. Spelen en leren gaan hand in hand. Kinderleidster Wanda Bosbaan: “Je ziet kinderen grote stappen maken in taalontwikkeling, met rekenen, sociale ontwikkeling, alles."

Of een kind wel of niet naar een opvang gaat, is nu nog een keus van de ouder. Als kinderen met een leerachterstand met de voorgestelde maatregel nog steeds niet naar de voorschool gaan, dan moet dat volgens de SER verplicht worden.

Verder dan minister
Met het pleidooi voor 16 uur oftewel vier dagdelen kinderopvang voor alle kinderen vanaf twee jaar gaat de SER verder dan het kabinet tot nu toe gaat. Minister Asscher trok eerder extra geld uit om het mogelijk te maken dat alle kinderen vanaf 2,5 jaar oud naar een opvang gaan. 

Maar volgens de SER blijkt uit onderzoek dat kinderen zich vanaf 2 jaar oud heel snel ontwikkelen. Het is daarom goed als ze dan al naar de kinderopvang gaan, ook als niet allebei de ouders werken. Wanda Bosbaan van De Vuurvogel: "Vier dagdelen kinderopvang is een hele goede basis, daar hebben alle kinderen wat aan."

Fors bezuinigd
Afgelopen jaren is fors bezuinigd op de kinderopvang. Ouders haalden kun kinderen van de opvang, kinderopvangorganisaties gingen failliet. Nu het economisch beter gaat trekt het kabinet weer de portemonnee.

Dat kinderopvang belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen, bleek eerder al. Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK, de belangenvereniging van ouders in kinderopvang en peuterspeelzalen, noemt een aantal redenen: 

  • "We kunnen zien hoe het met die kinderen gaat en bepalen of ze misschien speciale hulp nodig hebben."
  • "Peuters leren sociale vaardigheden door met elkaar om te gaan en te praten."
  • "Ze leren door te spelen allerlei vaardigheden en ontwikkelen zich, ze worden als het ware schoolrijp gemaakt. Als ze dat niet doen, dan maken ze een veel minder goede start in het basisonderwijs."

Einde jojobeleid
Om de maatregelen in het advies te laten slagen, is het volgens de SER hard nodig dat het kabinet stopt met wat de SER het 'jojobeleid' van de afgelopen jaren noemt. Zowel ouders als kinderopvangbedrijven wisten steeds niet waar ze aan toe waren, doordat de vergoedingen elk jaar wijzigden.

Het moet stabieler, volgens de SER. Hamer: "De ene keer heel veel kinderopvangtoeslag, de andere keer heel weinig. Dat is slecht voor de kinderopvang en voor de kinderen die daar op zitten. Daar moet de overheid echt mee ophouden."

Meer op rtlnieuws.nl: 
Kabinet trekt 60 miljoen uit: alle peuters naar opvang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore