Nederland

Tips bij voorlezen: herhalen geen probleem en lekker samen kletsen

27 januari 2016 09:07 Aangepast: 27 januari 2016 16:52

Voorlezen is belangrijk, want daarmee voorkom je dat je kind een leesachterstand oploopt. Om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren, beginnen vandaag de Nationale Voorleesdagen.

Maar hoe lees je je kind goed voor en waar kun je rekening mee houden als jullie samen met een boek gaan zitten? Een aantal voorleestips op een rij:

  • Kies een vaste plek om voor te lezen. Maak die plek knus met kussens en knuffels en zorg voor zo min mogelijk afleiding. Kinderen houden van regelmaat, dus lees iedere dag op dezelfde tijdstippen voor. Bijvoorbeeld na het eten of voor bedtijd. 
  • Hou rekening met de tijd, lees niet te kort voor. Uit onderzoek van de Stichting Lezen blijkt dat kinderen het meest profiteren van 20 minuten voorlezen per dag. 
  • Lees het boek een keer door voordat je het gaat voorlezen. Het voorlezen gaat dan beter en je bent voorbereid op wat er gaat komen. Dan weet je wanneer er een moeilijk woord komt, een leuke grap of juist een verdrietig moment.
  • Stemmetjes bij versch​illende personages in het boek zijn niet nodig. Wel belangrijk: langzaam praten, goed articuleren en oogcontact zoeken met je kind. Dan komt het verhaal beter aan. 
  • Wil je kind wéér worden voorgelezen uit hetzelfde boek? Herhaling is geen probleem. Jij bent het boek misschien beu, maar kinderen blijven hun lievelingsboek prachtig vinden. 
  • Heb je moeite met het kiezen van een boek? Hou in je achterhoofd dat een boek best een beetje moeilijk mag zijn. Is het te makkelijk, dan haakt je kind snel af. Is het verhaal een uitdaging, dan blijft je kind geboeid.
  • Laat de keus van het boek samenvallen met de ontwikkeling van het kind. Is er een broertje of zusje op komst, kies dan een boek met dat thema. Is Sinterklaas weer in het land, kies dan een Sinterklaasboek. Gaan jullie bijna op zomervakantie, kies dan een zomers boek.
  • Komen er in het boek moeilijke woorden voor die niet duidelijk worden in de context van het verhaal, leg ze dan uit. Gebruik bijvoorbeeld een vervangend woord dat makkelijker is, of leg het uit met een plaatje.
  • Probeer ook interactief te zijn. Voorspel samen met je kind hoe het verhaal zal aflopen. En laat je kind de voorgelezen hoofdstukken na het lezen navertellen, om ervoor te zorgen dat hij of zij het echt begrijpt.

Bron: De Nationale Voorleesdagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore