Ga naar de inhoud
Zzp'ers

Joris werd opeens blind en verloor alles: 'Verzekeraar liet me in de steek'

Joris van de Vliet

Joris van de Vliet (40) had een timmerbedrijf, totdat hij na een bacteriële infectie opeens blind en verlamd raakte. Hij dacht dat hij goed was verzekerd, maar dat bleek niet waar. "Ik heb nog geen cent gekregen."

Het blijkt klachten te regenen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers. Zelfstandigen Bouw, een belangenclub voor zzp'ers in de bouw, maakte een zwartboek van de misstanden. Ook Joris van Vliet is de dupe.

Het ging hem voor de wind: hij had een timmerbedrijf, een gezin en woonde in een mooie woonboot in Amsterdam-Noord. "Ik had eigenlijk alles wat mijn hartje begeerde."

Bacteriële infectie
Maar een zomerdag in augustus 2013 zette zijn leven op zijn kop. "Ik kreeg een ontsteking aan mijn knie. Het bleek een bacteriële infectie", vertelt de Amsterdammer. Joris kreeg hoge koorts, zo hoog dat hij zijn bewustzijn verloor. Met loeiende sirenes werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Zes weken lag hij daar, in een soort coma.

"Ik was mijn bewustzijn kwijt. Toen ik wakker werd, was ik blind en was ik aan mijn rechterkant verlamd. Ik kon niet meer praten en ik was mijn geheugen verloren." 

Zijn geheugen werd langzaam beter, en ook zijn spraak ontwikkelde zich beetje bij beetje weer. Maar Joris bleef blind en lopen is nog steeds een opgave. "Verschrikkelijk natuurlijk om opeens niets meer te kunnen zien. Je hele leven staat op z'n kop. De kleinste, normaalste dingen kon ik niet meer."

Lijdensweg
En de lijdensweg ging door. Joris moest stoppen met zijn bedrijf. Zijn woonboot moest hij noodgedwongen verkopen, met hoge schulden. Zijn huwelijk liep stuk. "Ik kwam in de bijstand, en dat terwijl ik wel sinds 2006 een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb. Die verzekering kost me iedere maand 400 euro."

Maar van de verzekeraar krijgt hij geen cent. Want: voor de verzekeraar is het niet duidelijk dat hij blind is geraakt door lichamelijke klachten. "Ze gooien het op psychische klachten, terwijl het voor mijn arts duidelijk is dat het een lichamelijke oorzaak heeft. Maar voor psychische klachten ben ik niet verzekerd."

Hoop
Hij is boos, soms woedend, dat hij van 930 euro moet rondkomen. "Maar ik laat het er niet bij zitten. Ik heb een advocaat in de arm genomen en vecht tot het laatste eind om recht te krijgen op het geld." Voor de Amsterdammer is het duidelijk: "Omdat ik niet de uitkering heb gekregen van de verzekeraar die ik verdien, moest ik met grote schuld mijn woonboot verkopen."

Joris is druk bezig om zijn leven weer op te bouwen. Hij woont nu in een sociale huurwoning in Amsterdam-West. Hij houdt hoop dat dat hij ooit weer gaat zien. "De artsen geven me nog een kans. Ik hou hoop. Want wat is een mens zonder hoop?" 

Reactie verzekeraar Klaverblad:

Verzekeraar Klaverblad laat in een reactie het volgende weten: "Het is een trieste situatie. Maar uit onze gegevens blijkt dat de klachten van Joris van de Vliet onder die categorie vallen, waarvan wij hebben afgesproken dat wij die niet verzekeren." 

Meer op rtlz.nl:
Klachtenregen over verzekering arbeidsongeschiktheid zzp'ers

Bron: RTL Nieuws