Nederland

Deze manager van de Appie neemt vluchtelingen in dienst

02 januari 2017 06:02 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Bij de Albert Heijn wilden ze graag statushouders aan hun eerste baan helpen. Een proces van (veel) vallen en opstaan, maar nu heeft supermarktmanager Ouafa Gambou de smaak te pakken. "Ik ben heel trots."

Ze begon heel enthousiast aan het project. Supermarktmanager Ouafa Gambou werd in de zomer de coördinator van het vluchtelingenproject van de Albert Heijn. De supermarkt had met de gemeente Amsterdam afgesproken statushouders, asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning, in dienst te nemen op verschillende locaties in het centrum en bij het distributiecentrum in Zaandam. Ze zouden aan de slag gaan als vakkenvuller.

Gambou en collega’s hadden het tot in de puntjes voorbereid: elke sollicitant zou een sollicitatiegesprek krijgen met de teamleider, gevolgd door een dagje proefdraaien en daarna weer een gesprek. Verschillende documenten werden vertaald in het Engels, want dat was een minimum eis: de kandidaten moesten de basis van de Engelse of Nederlandse taal beheersen.

Hobbels op de weg

Zo gezegd zo gedaan. Maar al snel verschenen de eerste hobbels op de weg: de instroom van kandidaten verliep veel langzamer dan gedacht. Maar vijf statushouders bleken geschikt en beschikbaar, terwijl de Albert Heijn eerder rekende op 20. Door taal- en communicatieproblemen vielen uiteindelijk vier van deze vijf kandidaten af. Slechts eentje is nog in dienst.

"Dit gaat ‘m niet worden, dacht ik na die eerste groep," vertelt Gambou. "Hartstikke leuk, dat convenant, maar in de praktijk gaat het niet zo gemakkelijk." De supermarktmanager besloot nog een keer met de gemeente om tafel te gaan. Samen verscherpten ze de eisen en breidden ze de selectie- en trainingsprocedure uit.

Nieuw voortraject

Een nieuwe groep van acht statushouders werd geselecteerd die nu in acht verschillende winkels in het centrum van Amsterdam werken. Het opleidingstraject bestaat bij de nieuwe groep uit twee keer vier weken, met elke zaterdag een gezamenlijke (taal)training en halverwege een eerste evaluatiemoment. Doorlopen ze beide maanden, dan krijgen de vluchtelingen een contract van 7 maanden, met een volwaardig salaris. Elke statushouder is in de winkel gekoppeld aan een buddy voor het geval dat een klant een vraag stelt en ze het antwoord nog niet weten.

De nieuwe aanpak werkt als een tierelier. Zeven vluchtelingen krijgen in elk geval een contract, eentje is nog een twijfelgeval, maar doet het ook steeds beter. "Ik ben echt heel trots. Dit is zo’n leuke groep," zegt Gambou. De statushouders komen – anders dan ze had gedacht – niet alleen uit Syrië, maar ook uit Eritrea, Pakistan, Soedan en Jamaica. "Ze zijn allemaal enorm gemotiveerd, willen heel graag leren. Eentje zei laatst: ik wil teamleider worden. Die mogelijkheid is er natuurlijk, maar hij moet eerst nog even doorleren."

Buiten roken

Ook voor Gambou blijft het project een leerproces. Ze komt steeds weer kleine dingen tegen. "We verzorgen zo’n training, leggen de huisregels uit en geven onszelf een schouderklopje. Maar dan is je kandidaat ineens zoek. Staat hij buiten te roken! Die huisregel waren we even vergeten."

"Je kunt je gewoon niet voorstellen wat voor verandering deze mensen doormaken. Alles, maar dan ook alles is nieuw. Het is alsof je iemand in dienst neemt van vijftien, die nog niet weet hoe het is om hier te werken, maar die ondertussen wel veel levenservaring heeft", aldus Gambou.

Op tijd komen

Bij de eerste groep kwamen de kandidaten vaak te laat. Daar heeft Gambou nu van geleerd. "We hebben er bij de nieuwe groep zo vaak op gehamerd dat ze altijd op tijd moeten komen dat ze nu regelmatig veel te vroeg verschijnen. Echt een uur eerder dan nodig. Zolang je maar goed communiceert, zijn dat soort dingen zo verholpen."

Op Gambou’s eigen locatie werkt een statushouder uit Jamaica en gaat alles op rolletjes. "Hij komt elke ochtend zingend binnen, daar word je heel vrolijk van."

Behandelen als ieder ander

De supermarktmanager is zich bewust van de maatschappelijke onrust over vluchtelingen, maar probeert zich daar zoveel mogelijk van te distantiëren. "Je moet ze zien als individuen en niet als groep."

De nieuwe werknemers behandelen als alle anderen vindt ze ook belangrijk. "Ik noem ze ook consequent 'kandidaat' in plaats van 'vluchteling'. En op hun button staat, net als bij de andere nieuwe werknemers, 'trainee' en niet 'vluchteling'."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore