Nederland

Trump op bezoek in Brussel: alles uit de kast voor onze belangrijkste bondgenoot

25 mei 2017 04:39 Aangepast: 28 juli 2017 01:00
(Archieffoto) Beeld © AFP

Hoog bezoek voor Brussel. Voor het eerst brengt Donald Trump een bezoek aan de Europese hoofdstad. Hij ontmoet 's ochtends leiders van de Europese Unie en 's middags de regeringsleiders van alle NAVO-landen.

Wat kan Trump verwachten? En wat kunnen wij verwachten? Politiek verslaggever Fons Lambie volgt het bezoek van de Amerikaanse president en geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

Thumbnail

1. 'The Donald' is in Brussel. Wat kan hij verwachten?

Voor de nieuwe Amerikaanse president is een beperkt programma samengesteld. Lekker kort, veel show en ceremonie. Zo wordt het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO geopend (prijskaartje: meer dan 1 miljard euro). Samen met Merkel onthult Trump monumenten ter nagedachtenis aan 11 september en de Berlijnse Muur. Om het plaatje af te maken, vliegen gevechtsvliegtuigen over de regeringsleiders (een 'fly-past') als het gebouw officieel wordt overgedragen.

De hele show moet mooie plaatjes opleveren als de nieuwe president van de belangrijkste NAVO-bondgenoot op bezoek komt.

2. Tot zover de show. Waar gaan de NAVO en Trump over praten? 

Trumps aanstelling als president zorgde voor grote onzekerheid bij de NAVO. Voordat hij president werd, noemde Trump de NAVO 'verouderd'. Dat nam hij als president weer terug. Hij noemde de NAVO vervolgens een 'een bolwerk voor vrede en veiligheid'.

Maar de twijfel is gezaaid. Jarenlang stonden de Amerikanen pal achter de NAVO, nu is er wat aarzeling over de wispelturige Trump. Die aarzeling zal mogelijk worden gladgestreken tijdens gesprekken met tussen de EU-leiders en de Amerikaanse president.

3. Wil Trump iets van de NAVO-landen, waaronder Nederland?

Jazeker. Twee dingen: meer geld voor defensie en de strijd tegen terreur moet worden opgevoerd. 

4. Allereerst het geld: de euro's en dollars. Wat eist Trump?

Trump wil nu écht dat NAVO-landen meer geld uittrekken voor Defensie. De NAVO-landen moeten in 2024 de 2%-norm halen: dat betekent dat twee procent van de uitgaven van een land naar defensie moet.

Nederland en veel andere landen halen dat nog lang niet. Trump wil tempo, meer tempo. Hoe hard Trump met zijn vuist op tafel zal slaan, weet nog niemand op het NAVO-hoofdkwartier. Wat zegt hij buiten tegen de pers en wat hij zegt binnen tegen de regeringsleiders?

James Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, gaf in februari al een voorproefje. Buiten sprak hij warme woorden over de NAVO, binnen dreigde hij de Amerikaanse bijdrage aan de NAVO 'aan te passen' als de landen niet zouden leveren. Trump zelf kan er ook wat van: in een-op-een-gesprek met Merkel in het Witte Huis presenteerde hij de Duitse bondskanselier al een rekening van 345 miljard, zo schreven internationale media. Niemand weet nog of Trump een dergelijke stunt gaat herhalen in Brussel.

5. En de strijd tegen terreur dan?

Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Trump beloofd dat hij IS wil verslaan. De strijd tegen terreur moet worden opgevoerd. Trump wil dat NAVO officieel lid wordt van de anti-IS-coalitie en dat gaat ook gebeuren. NAVO-landen waren al afzonderlijk lid van die coalitie. Dat de NAVO zich nu officieel als organisatie aansluit, wordt als een symbolische stap gezien. Een soort van geste, voor Donald Trump.

De Verenigde Staten vragen ook meer militairen in Afghanistan. Nederland en andere bondgenoten denken nog na wat ze kunnen bijdragen.

6. Andere NAVO-landen mogen ook spreken. Wat zegt premier Rutte namens Nederland?

Rutte krijgt maar 'n paar minuten om zijn zegje te doen. In de wandelgangen wordt verteld dat regeringsleiders hun bijdrage kort moeten houden, zodat Trump z'n aandacht erbij houdt. Volgens diplomaten is bij dit soort bijeenkomsten altijd beperkte tijd voor een land om iets te zeggen.

Rutte begint waarschijnlijk om te zeggen hoe belangrijk de NAVO voor Nederland is. Hij zal vertellen dat in Nederland net verkiezingen zijn geweest, maar dat ons land volledig achter de 2%-afspraken staat. Rutte zal benoemen dat Nederland na jaren van bezuinigen ook weer extra geld voor defensie heeft uitgetrokken.

Voor Trump zal Rutte ook de Nederlandse trainingsmissie in de strijd tegen IS benadrukken - iets wat Trump graag hoort. Precieze bedragen over extra geld zal Rutte niet noemen. 

7. Trump is nu vier maanden president. Voor Europese landen: valt 't mee of valt 't tegen?

Tot nu toe zijn de daden van Trump eigenlijk precies wat je van een Republikeinse president van de VS kon verwachten: een raketaanval op Syrie, dreigende taal tegen Iran en strijd tegen terreur in Afghanistan, Syrie en Irak wordt opgevoerd.

Maar in Nederland, maar ook in andere Europese landen wordt de Amerikaanse president met argwaan bekeken. Zijn onvoorspelbare en wispelturige karakter zorgt voor onrust. Wat heb je nou precies aan Trump? Die onzekerheid maakt ook het bezoek van Trump aan de NAVO bijzonder interessant. 

Gisteren bracht Trump een bezoek aan de paus in het Vaticaan. Bekijk hieronder de beelden van hun ontmoeting:

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Melania weigert handje Trump: 'De waarheid komt altijd boven door lichaamstaal'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore