Nederland

Rutte meets Trump: 'Pas op Rutte, The Donald is binnen 20 seconden verveeld'

25 mei 2017 10:57 Aangepast: 28 juli 2017 01:00
Het gaat gebeuren: Mark Rutte ontmoet Donald Trump

Who is Mark Rutte? De kans is groot dat Donald Trump nu nog geen idee heeft, maar daar moet vandaag verandering in komen. Premier Rutte gaat The Donald voor het eerst ontmoeten. Hoe maakt onze premier indruk?

Trump en Rutte hebben al eens gebeld, maar tot een ontmoeting kwam het nog niet. Tot vandaag. Locatie is een NAVO-top in Brussel waar tientallen regeringsleiders komen om over defensie en de strijd tegen terreur te praten. Rutte zal vier minuten speechen, onder toeziend oog van de Amerikaanse president. 

'Heel bijzonder'

"Een Amerikaanse president ontmoeten is altijd bijzonder", zegt Maxime Verhagen. Verhagen had in zijn hoedanigheid als minister van Buitenlandse Zaken ontmoetingen met oud-presidenten Bush en Obama. "Ik was niet zenuwachtig en lag er ook niet nachten wakker van, maar een Amerikaanse president ontmoeten is een moment dat je niet meer vergeet."

Overigens is de kans groot dat Donald Trump nu nog weinig idee heeft wie Mark Rutte is, zegt Verhagen. "Waarschijnlijk wordt Trump pas op het het laatste moment ingelicht met wie hij te maken krijgt en wordt hij door een medewerker bijgepraat over Mark Rutte en Nederland. Op het moment van de ontmoeting komt hij dan goed beslagen ten ijs."

Thumbnail

Maxime Verhagen ontmoette verschillende Amerikaanse presidenten en Hillary Clinton. (foto: 2009)

Wees niet onderdanig

Maar dat betekent niet dat premier Rutte zich onderdanig moet opstellen. Want nederigheid, daar houden de Amerikanen niet van, zegt Amerika-kenner Willem Post van instituut Clingendael. "Rutte moet zich juist stevig opstellen. Donald Trump heeft respect voor mensen die krachtig en sterk zijn. Hij houdt namelijk van mensen die op hem lijken."

Maxime Verhagen herkent dat uit zijn eerdere bezoeken: "Zowel Bush als Obama waren heel direct. Ze vroegen van alles en waren erg geïnteresseerd. Zo had Obama altijd veel interesse in ons zorgstelsel. Amerikaanse presidenten willen zaken met je doen. Als je meedenkt en meewerkt, speel je jezelf in de kijker." 

Speech

Verhagen: "Rutte moet dus in zijn speech zichzelf én het land promoten. Vertellen wat we doen op economisch gebied en op het gebied van defensie. En duidelijk maken dat dat ook in het belang is van de VS. Laten zien dat we belangrijk zijn. Daar houdt een Amerikaanse president van."

Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan is er ook alle reden om trots te zijn op Nederland. "Het Nederlandse leger staat hoog aangeschreven bij de VS en wij zijn een belangrijke handelspartner. Ook al zijn we klein, we tellen echt wel mee. Misschien gaat die uitnodiging voor een bezoek aan het Witte Huis er na vandaag wel sneller uit."

Uitnodiging voor het Witte Huis

Want op een bezoek aan het Witte Huis zal de premier stiekem best azen, vermoedt Mouthaan. "Normaal worden Nederlandse premiers rond de eerste honderd dagen uitgenodigd in Washington." Maar Rutte heeft één probleem: omdat er nu geen regering is, is hij niet officieel de premier. "En dus is hij iets minder interessant voor Trump."

Wat wel weer helpt: de joviale, goedlachse houding van Rutte. Mouthaan: "Rutte en Trump houden allebei van investeren. Ze willen kijken naar kansen en willen deals sluiten. Rutte is niet zo'n type dat meteen gaat hameren op mensenrechten. Dat zal Trump aanspreken. Het helpt dat Rutte een VVD'er is én goedlachs. Een bezoek tussen een PvdA'er en een Amerikaanse president gaat doorgaans toch wat stroever."

Thumbnail
Mark Rutte en Barack Obama tijdens een top in Washington (2016)

Hij is snel verveeld

Rutte en de andere regeringsleiders wacht één grote uitdaging: voorkom dat je The Donald verveelt. Volgens Willem Post is de aandachtsboog van Trump uitzonderlijk kort. "Na 20 seconden verslapt zijn aandacht al. Een speech van vier minuten is dus voor Trump een eeuwigheid."

Maar hoe houd je de aandacht van Trump erbij? "Maak korte zinnen, één goede grap en maak snel je punt", stelt Post. Amerika-deskundige Mouthaan kent nog een truc die zijn medewerkers regelmatig toepassen: noem vaak zijn naam.'"The Donald is er dol op om zijn eigen naam te horen of lezen."

Dol op foto's en camera's

Ook na afloop van de NAVO-top kan Rutte zijn kans nog pakken om op te vallen bij de Amerikaanse president. Maxime Verhagen: "Na officiële gelegenheden is er vaak nog wel tijd om even wat te kletsen. Rutte zou dan kunnen eindigen met de zin dat hij ernaar uitziet om naar Washington te komen."

Volgens Willem Post wil Trump ook dolgraag op foto's. "Voor The Donald geldt: hoe meer lichtflitsen, hoe beter." Maar, waarschuwt Verhagen, Rutte moet niet proberen een selfie te maken. "Dat zou hij ook nooit doen. Rutte zal zich vooral heel zakelijk en professioneel opstellen. Hij snapt heel goed hoe dit soort ontmoetingen werkt."

Chagrijnige Donald

Eén nadeel hebben Rutte en alle tientallen regeringsleiders wel: Donald Trump is al dagen van huis, en dat maakt zijn humeur er niet beter op. De president slaapt namelijk het liefst in zijn eigen bed.

Mouthaan: "Trump schijnt volgens de berichten al wat vermoeid te zijn. En dat kan weleens in je nadeel werken."

Meer op rtlnieuws.nl:
Trump op bezoek in Brussel: alles uit de kast voor onze belangrijkste bondgenoot
Hebbes! Parlementariër neemt snel selfie van Trump
Donald Trump op bezoek bij de Paus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore