Nederland

Rutte verwacht 'constructieve opstelling' van Trump

25 mei 2017 16:18 Aangepast: 25 mei 2017 18:07
Rutte komt aan bij het hoofdkwartier van de NAVO. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte verwacht niet dat Donald Trump Nederland de les gaat lezen als hij hem donderdag ontmoet. "Ik verwacht eerlijk gezegd een constructieve opstelling'', zei hij voorafgaand aan de NAVO-top in Brussel.

De Amerikaanse president zal de andere landen er naar verwachting op wijzen dat ze meer aan defensie moeten gaan besteden. "Ik zal zeggen dat we weer de goede kant op gaan wat betreft de defensiebestedingen", aldus Rutte.

'Intentie om meer uit te geven aan defensie'

De NAVO-landen hebben afgesproken dat ze daar in 2024 2 procent van het nationaal inkomen aan uitgeven. Nederland zit nu nog onder de 1,2 procent. "We geven nu een miljard meer uit dan een tijdje geleden. Het is mijn intentie om dat verder te verhogen.''

ZIE OOK: Rutte meets Trump: 'Pas op Rutte, The Donald is binnen 20 seconden verveeld'

Trump zaaide eerder twijfel over het nut van de NAVO. Maar hij heeft later 'heel verstandige dingen' over het belang van het bondgenootschap gezegd, vervolgde de premier.

Groen licht

Hij zei verder dat Nederland voorstander is van toetreding van de NAVO tot de coalitie die IS in Syrië en Irak bestrijdt. De 28 leiders zullen daar later op de dag groen licht voor geven, wat wordt gezien als een tegemoetkoming aan Trump.

Nederland en de andere NAVO-landen zijn al lid van die coalitie. De toetreding van de NAVO als organisatie is nuttig vanwege de politieke 'besluitvormingskracht' van de NAVO en het delen van informatie, aldus Rutte, en niet voor een militaire rol.

Tankervliegtuig beschikbaar stellen

"Nederland bokst in die coalitie al een tijdje boven zijn gewicht'', gaf Rutte aan. Zo traint Nederland militairen in Irak. "We doen al heel veel, we gaan vandaag toezeggen weer een tankervliegtuig beschikbaar te stellen.''

Correspondent Erik Mouthaan volgt Trump op de voet. Deze week, tweeten als Trump:

Meer op rtlnieuws.nl:
Melania weigert handje Trump: 'De waarheid komt altijd boven door lichaamstaal'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore